Pages

21.10.16

San Franciskas




San Franciskas, vakarinės JAV dalies šiaurės Kalifornijos miestas, bet ką nustebins savo įvairove. Toje pačioje gatvėje gali sutikti ir benamį, ir milijardierių, ir vienos garsiausių technologijos kompanijų įkūrėją.
Man jis gražiausias rudenį, nes būtent tada prasideda San Francisko vasara- nusileidžia rūko šydas ir miestas nusidažo ryškiausiom gamtos spalvom. Nors neneigsiu-  paslaptingiausiai jis atrodo paskendęs tipiškam SF rūke (žr. foto). Deja, tada tiesiog šalta ir nedraugiškas metas turistauti. Ir šiaip apie orą- atskirai.

Miestas nedidelis ir labai koncentruotas, todėl bendrą įspūdį apie jį gali susidaryti ir per vieną dieną, bet jame nepabos ir po savaitės. Jis įdomus žmogui, besidomiančiam kultūra ir menu- čia apstu galerijų ir muziejų. Gali aplankyti vietas, kuriose buvo filmuojamas Alfredo Hičkoko "Vertigo",  išgerti kavos italų rajono kavinėj "Trieste", kurioje niekas nepasikeitė nuo tų laikų, kai ten lankydavosi Pavarotis. Gali užsukti į "Vezuvijaus" barą bokalui alaus, nes ten su draugais susitikdavo Džekas Keruakas  ar pasinerti į knygų pasaulį šalia esančiame "City Lights" knygyne, kuriame virė Bitnikų judėjimas.


Istorijos mylėtojai mielai pasivaikščios Haight-Ashbury kvartale, kuriame 60-aisiais klestėjo "gėlių vaikai", ir kur net dabar gali sutikti kiek suvargusį, bet autentišką hipį bei pasigrožėti psichodelinio meno išmargintomis sienomis. Castro rajono gatvėmis vaikštinėjo Harvis Milkas, pirmas atviras gėjų politikas (  jei įdomu daugiau sužinoti- H. Milk),  kuriame įsikūrė vienas pirmųjų ir vienas didžiausių gėjų kvartalų.

Muzikos gerbėjams bus įdomu užsukti į Fillmore rajoną ir to paties pavadinimo legendinį muzikos klubą, kuris per savo istoriją matė nerealią muzikos žanrų ir žvaigždžių įvairovę: Grateful Dead, The Doors, Led Zeppelin, Pink Floyd, Miles Davis, Areta Franklin, B.B King.

Aukštųjų technologijų entuziastams bus smalsu prasukti pro Twitter, Airbnb, Uber pastatus. Būtent San Franciske gimė "sharing economy" (dalijimosi ekonomika, vert. iš angl.) koncepcija, dabar jau paplitus po visą pasaulį.



Gurmanai turės progą save pradžiugins naminiais $2 naminiais kiniečių koldūnais viename iš neturistinių Kinų kvartalo gatvės kioskelių/skylių. Arba pasinerti į pilną skonio pojūčių ir vaizdų paradą viename iš San Francisko "Michelin rated" restoranų su vaizdu į Golden Gate tiltą (Auksinių Vartų tiltas, iš angl. k.)







Įspūdingų panoramų ieškotojus pradžiugins miesto vaizdai nuo Golden Gate Battery Spence panoraminės aikštelės ar visai kitoks miesto vaizdas nuo Twin Peaks kalvos.

O romantikams bus smagu tiesiog paklaidžioti miesto gatvėmis, pakilti vienais iš nesuskaičiuojamų miesto laiptų, slapčiom dirstelti į išpuoselėtus miesto gyventojų kiemus ar netikėtai atsidurti prie hipnotizuojančiai užburiančių 16-gatvės mozaikinių laiptų.

Miestas- įvairus, svetingas, atviras įvairiems pojūčiams.  Detaliau apie konkrečias lankytinas vietas,  miesto kultūrą ir gyvenimo būdą- kituose tekstuose.

2 comments:

  1. Kaip gražiai aprašytas miestas! Abu kartus lankantis San Franciske teko matyti ir šviesų saulėtą ir rūke paskendusį miestą. Ir viskas per vieną dieną. Dar daug kas liko nepamatyta, būtinai sugrįšiu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū už nuoširdų komentarą, Aurelija! Labai smagu, kad sugrįši :)

      Delete