Pages

5.12.16

mano Los Andželas

Los Andželas  antras pagal dydį JAV miestas. 2016 metais gyventojų skaičius viršijo 4 milijonus gyventojų, o tai jau beveik pusantros Lietuvos. Miestas stebina ne tik dydžiu, bet ir gyventojų įvairove. Čia susibūrę žmonės iš 140 pasaulio šalių ir suskaičiuota virš 224 etninių kalbų.
Los Andželo dydis ir daugiaveidiškumas yra sunkiai suvokiamas, kad galėtum jį pažinti ir suprasti per trumpą laiko tarpą. Nelengva ir aprašyti, todėl neturiu ambicijų viską aprėpti.

Yra Holivudo Los Andželas, su didingom kalvom ir neįspūdingu Holivudo ženklu, kurį geriausia stebėti nuo Griffith Observatory kalno. Ten, beje, atsiveria puiki miesto panorama.
Garsiajame žvaigždžių take arba Walk of Fame gali paliesti ir nusifotografuoti prie kino dievų žvaigždžių. TCL Chinese Theater yra matęs visas įmanomas Holivudo garsenybes, todėl turi žymiausio pasaulyje kino teatro titulą. Vis dėlto Holivudo kvartalas ko gero yra žymiai įdomesnis per TV, su kino žvaigždėmis ir susižavėjusia minia, nei eilinę dieną, kai gana pilkam rajonėly šmirinėja turistai. Kino atrakcijomis masina Universal Studios, kurios įtrauks ir nepaleis visai dienai.



Yra intensyvus ir impozantiškas Downtown L.A., su galingais dangoraižiais, skubančia minia, įspūdingais Walt Disney Music Hall ir The Broad pastatais. Beje, The Broadmodernaus meno muziejaus įkūrėjas Eli Broad turi lietuviško kraujo (gimęs Niujorke, Litvakų šeimoje). Muziejus dėl fasado formos draugiškai pravardžiuojamas sūrio tarka. Beje, kaip retai JAV pasitaiko, jis yra nemokamas, tik rezervacijas reikia pasidaryti gerokai iš anksto, nes kitaip nepateksi.




Netikėtai nemokamas ir Getty Museum įkurtas naftos magnato J.Paul Getty, kurį 1957 m. Forbes paskelbė turtingiausiu amerikiečiu. Beje, jis pagarsėjęs ir nerealiu šykštumu, bet tautai tai tik į naudą, nes jo paliktas turtas išlaiko keturias ne pelno siekiančias institucijas. Dėl muziejaus ekspozicijų galima ginčytis, bet vieta ir vaizdai  puikūs, o sodas- fantastiško grožio.

Yra pagyvenęs, bet nepasiduodantis legendinis Sunset Stripkuriame aktyvus naktinis gyvenimas verda nuo 50ųjų, o apie 70 uosius čia aktyviai veikė gatvės prostitucija. Vietiniai barai matė ištisą roko žvaigždyną - Elton John, Guns N' Roses, Led Zepelin...Apie atskirus klubus ir kas kur grojo, rasite čia.



Yra East L.A.  su didžiausia ne Meksikoje gyvenančių meksikiečių bendruomenę, įvairių politinių judėjimų atgarsiais, iš kurių geriausiai žinomas Chicano movement. Savaitgaliais, pasiruošę uždarbiavimui, į Mariachi Plaza stropiai renkasi skrybėlėti mariachi.

Yra Anthony Bourdain (tiesmukiškas, bet niekada nenuobodus šefas ir TV persona) mylimas Koreantown su naminio kimchi, korėjiečių barbecue kvapais bei 1992 Rodney King Riots įvykių atgarsiais. A. Bourdain Los Andželą pavadino "exotic wonderland" (egzotiška stebuklų šalis- iš anglų k. ). Beje, jei domina konkrečios jo mėgstamos L.A. vietos ir restoranai - skaitykite čia.

Yra Beverly Hills, "playground to the rich, the famous and the glamorous" (turtingų, įžymių ir įspūdingų žmonių žaidimų aikštelė, iš angl.k.). Pravažiuojant galima pasižvalgyti į garsenybių namus, kuriuos, beje, sunku įžiūrėti, nes iš gatvės pusės dengia aukštos tvoros ir žaluma. Nors, ką gali žinot? Galbūt kelyje sutiksi Sharon Stone, Bruce Willis, Winona Ryder ar Silvester Stalone, kurie čia įsikūrę. Garsenybes gali sutikti ir Rodeo Drive, kuris nustebins parduotuvių, restoranų ir viešbučių prabanga bei spindesiu. Beje, Celebrity Spotting (įžymybių stebėjimas, iš angl.k.) yra vienas iš svarbiausių "things to do in L.A." saraše.





Yra ir kita, mažiau spindinti Los Andželo pusė. Nors šalies ekonomika per pastaruosius metus smarkiai išaugo, 2016 metų statistiniais duomenimis, Kalifornijos skurdo lygis pasiekė 20% (didžiausias šalyje), o vienas iš penkių gyventojų gyvena labai arti skurdo ribos. Los Andžele ir apylinkėse skurdo rodiklis viršija 25%, o tai reiškia, kad čia yra ne tik daugiausia įžymybių, bet ir daugiausia skurdo.



Yra L.A. su didžiausiais šalyje kamščiais 405 greitkelyje gali įstrigti valandų valandas ...
Tačiau, kai išsiverži iš kamščių spąstų, gali aplankyti balčiausius JAV pliažus. Malibu — 43 km ištisinių pliažų miestas. Ieškant mažiau numintų vietų, verta pasitikėt vietinių rekomendacijomis.







Pailsėti nuo didmiesčio triukšmo padės atsipalaidavusi Santa Monica ir Venice. Nuo disneylandiško Santa Monika Pier einant krantine link Venice Beach, pateksi į kiek pavargusių hipių rojų, su psichodeliniu menu išmargintomis sienomis bei keisčiausių daikčiukų kromeliais. Kas ką pardavinėja, kas triukus rodo, o kas iš smėlio nerealias skulptūras lipdo.

Paėjus toliau nuo krantinės, padvelkia "cool wibe"— dailutis tvarkingutis Abbot Kinney rajonėlis su hipsteriais, smagiom bet brangiom kavinukėm ir parduotuvėlėm. Smagu "pačilinti" Toms Coffee Shop, kur gali ne tik papildyti savo Toms batų ir gerų darbų kolekciją, bet ir pagalvoti apie globalias problemas, gurkšnojant "Global Warming" kavą. Beje, Santa Monikoje labai aktyvi aukštųjų technologijų  ir startuolių veikla, kurią jungia Silicon Beach bendruomenė.






Pasikrovus "coolness", smagu pabėgti į dar kitokį - Zen pasaulį. Iki Huntington Gardens teks pavažiuoti (be mašinos L.A. - nė iš vietos), bet patirtis tikrai verta  pasistumdymo kamščiuose. Čia smagu praleisti ir tris valandas,  bet nepabos ir visą dieną. Dvylika visiškai skirtingų originalių sodų (kinų, japonų, rožių, dykumos...) ir 15,000 augalų rūšių įtraukia, užburia ir atpalaiduoja. Įdėta ne tik daug pinigų, bet ir meilės.


Mano Los Andželas neįsivaizduojamas ir be lietuvių. L.A. Lithuanians yra trečia didžiausia JAV lietuvių bendruomenė, po Čikagos ir Niujorko. Neradau tikslių statistinių duomenų apie vietinių lietuvių skaičių. Vienas šaltinis mini 6,800, neskaičiuojant L.A. aplinkinių miestelių, o aš esu girdėjus, kad sudėjus visus apylinkėse išsibarsčiusus lietuvius, skaičius gali siekti net 20,000.
Šiais metais pažymėtos 30 — osios Lietuvių Dienosdviejų dienų renginys, kuris vyksta pirmą spalio savaitgalį ir į kurį suvažiuoja tūkstančiai lietuvių, iš visur. Visada smagu susitikti su draugais ir susipažinti su naujais žmonėmis. Kartais renginys vėlų vakarą patampa "arklių paradu", nuo visur limpančio krupkino ir tokių skambių grupių, kaip "Tautinis Brandas". O šiais metais daugelį užplūdo nostalgija ir laud šviesa, nes į L.A. atvyko Mamontovas.
Jau antrus metus L.A. dirba Lietuvos Konsulatas dirba ir visi Vakarinės JAV pakrantės tautiečiai džiaugiasi, kad LT paso pratęsimui nebereikia brangiai ir toli skristi į Niujorką.  Beje, negaliu nepasidžiaugti, kad Los Andžele gyvenantys lietuvių profesionalai susibūrė į šaunią LABA. LA bendruomenę, kurios tikslas  burti ir vienyti vietinius lietuvių profesionalus bei skatinti bendradarbiavimą su Lietuvos valstybinėmis ir verslo institucijomis.

Labai didelis tas mano L.A... Lankiausi daug kartų, bet kiekvieną kartą vis atrandu kažką naujo. Yra L.A. kuriuo žaviuosi, yra L.A. kuris nervina, ir tas, kurio nepažįstu. Nėra čia Gedimino prospekto, Laisvės Alėjos ar vienos centrinės vietos, nes miestas susideda iš daugybės mažų miestelių. Miestas turi tūkstančius skirtingų veidų, o kiekvienas čia gyvenantis susikuria savo L.A., savo burbulą (žiūrėti Jurgos pasakojimą).

SaveSave
SaveSave

No comments:

Post a Comment