Pages

16.12.16

Eglė: Santa Barbara — turistų saldainis

Iš Monterey toliau judant pirmu greitkeliu link Los Andželo, neįmanoma nesustoti ir nepasidžiaugti nerealiais Big Sur vaizdais. Verta šiek tiek pasukti nuo greitkelio ir kelioms valandoms pasinerti į Hearst Castle pasaulį. Keistokas, be unikalus muziejus/ pilis, kurį pasistatė media magnatas William Randolph Hearst man yra įdomus ne savo architektūra, stiliaus eklektika ar 56 miegamaisiais, o 1920 — 1930-ųjų aktyviu kultūriniu gyvenimu, kai pilyje lankydavosi Charlie Chaplin, Greta Garbo, Winton Churchill, Bernard Show, kitaip tariant, visos to meto įžymybės.  
Po šiek tiek varginančio turo, smagu kojas pamerkti į vandenį ir tiesiog pasivaikščioti palei grandiozinę Morro Bay uolą arba/ ir suvalgyti clam chowder (jūros gėrybių sriuba- iš anglų k.) Pismo Beach Splash Cafe, 50- ųjų stiliaus retro miestelyje. 



Pavažiavus dar valandą, atsiveria žavioji Santa Barbara.
Tai vienas iš tų idiliškų Ramiojo vandenyno pakrantės miestų, kuriame ištisus metus puikus oras, per miesto centrą nusidriekusi vietinė Laisvės Alėja, su smagiu žmonių šurmuliu, jaukiom parduotuvytėm, skaniom kavinukėm ir restoranais. O ten toliau, kalvelėse, ko gero vis dar gyvena giliai atmintyje įstrigę ir mylimi "Santa Barbara" herojai. 


Kas geriau papasakos apie Santa Barbara, jei ne patys gyventojai? Eglė šiame mieste praleido virš 17 metų. 

Kodėl pasirinkai Santa Barbara? 

Įstojus į fortepijono doktorantūros studijas UCSB (University of Santa Barbara), atvažiavau mokytis ir likau gyventi virš 17 metų. 


Kuo ypatingas šis miestas? 

Skirtingai nei kiti Kalifornijos miestai, Santa Barbara yra kompaktiška ir bet kur nuvažiuoti automobiliu neužtrunka daugiau nei 15-20 minučių. 
Vis dėlto didžiausias šio miesto žavesys yra tai, kad iš vienos pusės jį skalauja Ramusis vandenynas, iš kitos — juosia kalnai. Kai gali tris valandas kopti į kalnus (hikinti) ir po pusvalandžio maudytis jūroje. 





Santa Barbara turi daug gražios architektūros — ispaniško stiliaus pastatų. Beje, mieste laikomasi griežtų statybos taisyklių ir centre neleidžiama grožio darkyti daugiaukščiais.
Šis miestas, be universiteto ir kelių kolegijų, yra "turistinis saldainis" ir jo pagrindinė pramonė orientuota į turizmą.
Puikiai apgalvota, kur skaniai miesto svečius pamaitinti, jaukiai apnakvindinti ir suvilioti plačiai atverti pinigines pirkiniams. 





Kitaip tariant, tai yra brangus miestas, kuriame gyvena vyresnės kartos turtuoliai, Holivudo žvaigždės, o juos "aptarnaujantis personalas" džiaugiasi, galėdamas nemokamai džiaugtis šiltu klimatu, gražiu gamtovaizdžiu...  












Kokia yra miesto energija? Ar ji tave palaiko? 

Miesto energija yra eklektiška: studentai įneša savo energijos, juoko, gaivalo. Meksikos kilmės gyventojai papildo savo kalba, kultūra. Pavyzdžiui, Cinco de Mayo (Gegužės Penktoji- Pergalės Diena) ir Fiesta yra dvi iš trijų didžiausių kasmetinių miesto švenčių.
Daugybė vyresnio amžiaus turtingų moterų, su drastiškai kosmetinės chirurgijos pakeistais veidais, įneša savo kolorito:) 




Santa Barbara gyvena intensyvų kultūrinį gyvenimą — ne tik su savo simfoniniu orkestru, baleto trupėmis, dramos teatrais ir daugybe vizualaus meno kūrėjų, bet ir su gausybe vizituojančių muzikos, kino, šokio, komedijos artistų (UCSB Arts and Lectures koncertų serijos, CAMA Community Arts and Music Association), kurie kviečia pasaulinio lygio orkestrus ir atlikėjus. 
Aš, kaip profesionali pianistė, labai džiaugiuosi, kad teko dėstyti UCSB (University of Santa Barbara). Dabar jau 11 metų dėstau fortepijono klases Westmont College, kuris įsikūręs labai gražioje vietoje kalno papėdėje, su daugybe medžių, pievų ir žalumos. 
Mano šeimos nariai, likę Lietuvoje, man pavydi amžinos vasaros, o aš jiems metų laikų kaitos, lietaus ir grybų sezono. 



Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos, be kurių negalėtum gyventi?

Galimybės pasivaikščioti basa pajūrio smėliu bet kuriuo metų laiku. Kasdien pamatyti vandenyną ir įkvėpti jo oro... Užlipti į kalną ir apžvelgti jį iš paukščio skrydžio. 

Mane žavi ir turistų srautas. Jie susirenka iš viso pasaulio: ta kalbų, etninių bruožų, aprangos maišalynė bei jų energija: atvažiavau atostogų ir čia man viskas gražu, nauja ir įdomu! 
Santa Barbara yra sukurta turistams! 

Ačiū, Egle!

No comments:

Post a Comment