Pages

21.12.16

Giedrė ir Austin: Miesto energija kūrybinga ir įkvepianti


Apie Austin, Texas valstijos sostinę, esu daug girdėjus, bet dar nesu  buvus. Todėl smagu, kad ten jau beveik 20 metų gyvenanti Giedrė sutiko apie jį papasakoti.

Kodėl pasirinkai šį miestą? 

Savo būsimą vyrą sutikau Lietuvoje, o jis gyveno Austin. Buvo praktiškiau man kraustytis į Austin, nei jam  į Lietuvą.


Kuo ypatingas Austin?

Austin yra palyginus jaunas, labai kūrybingas, "kitoniškas" miestas, visada "on the move" (judrus- iš anglų k.).
University of Texas miestui suteikia daug studentiškos energijos. Yra daug menininkų, hipsterių, gyvos muzikos, visokių festivalių. Gatvėse matai daug tatuiruočių, spalvotų plaukų. Aprangos stilius — labai paprastas: marškinėliai (t-shirt, iš anglų k.) ir džinsai ar šortai. Labai retai sutiksi pasipuošusius, ir net į teatrus dauguma eina su džinsais ir neformaliai apsirengę.

Galbūt teko girdėti apie South by Southwest (filmų, media ir muzikos festivalis/konferencija) ir ACL (muzikos) festivalius ? Čia vyksta Formulės varžybos. Austin yra vadinamas "Keep Austin Weird" (tebūnie Austin keistas - iš anglų k.) ir gyvos muzikos sostine.


Austin prasidėjo Food Truck  (maisto sunkvežimis - iš anglų k.) verslas, o dabar juos gali rasti ant kiekvieno kampo ir šis judėjimas paplito visose valstijose. Ekonomika yra labai stipri — lengva susirasti darbą, yra daug IT kompanijų. Austin, skirtingai nei likusi Texas dalis, yra demokratiškas, taip pat "gay friendly" (tolerantiškas gėjų atžvilgiu - iš anglų k.).


Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar jinai padeda tau save realizuoti?

Miesto energija yra kūrybinga ir įkvepianti. Taip, ji man padėjo save realizuoti. Atvykusi čia ir įkvėpta mane supančios aplinkos, aš pradėjau linkti į menus, į kuriuos anksčiau nekreipiau dėmesio. Pradėjau išreikšti save per meną, tapydama abstraktus, eksperimentuodama su spalvomis ir forma. Lietuvoje net tokia mintis manęs nebuvo aplankiusi.
Austin yra lengva sukurti savo verslą, nes smulkieji verslai yra remiami miesto valdžios. Kai atvykau, mano vyras turėjo Vocational Training (Profesinis ugdymas - iš anglų k.) verslą. Jis pradėjo vienas, o per metus verslas labai išaugo, išsiplėtė per trylika Texas miestų. Kai užgriuvo ekonominė krizė ir studentai nebegalėjo gauti paskolų, mes verslą pardavėm kitai, didesnei įmonei.
Aš čia atradau dar vieną gyslelę, kurią nežinojau turinti. Atvykus į Austin, pradėjau savanoriauti Austin Humane Society (Humanitarinė draugija - iš anglų k.), kuri padeda surasti naujus namus apleistiems naminiams gyvūnams. Per septynerius metus, praleistus AHS (trumpinys), tapau auksčiausio lygio savanore, dirbančia su "at risk" gyvūnais (rizikingais - iš anglų k.), kurie laikomi nesaugiais žmonėms. Didžiausias atpildas, kai iš mirties nagų ištrauki gyvūnus, kurie tampa žiauriais   ne dėl savo kaltės, o dėl aplinkos sukeliamo streso.


Mane žavi žmonių susidomėjimas sportu. Nesu mačius tokio aktyvaus miesto: visi bėgioja, sportuoja, važinėja dviračiais, ir t.t.
Aš Lietuvoje nebuvau bėgikė. Prisimenu, mokykloje, fizinio lavinimo klasėje už ilgas distancijas turėjau trejetą (penkiabalėje sistemoje). Austin mane įkvėpė. Iš pradžių nubėgau 5 km ir likau savimi patenkinta, po to išbandžiau 10 km, o dar vėliau pasiryžau treniruotis ir įveikiau pusę maratono. Taip pat dalyvavau keliuose triatlonuose.
Aš tikiu, kad Austin ir aplinka, bei žmonių požiūris į sportą įkvėpė išbandyti save.

Čia labai daug muzikos... Bet kurią dieną lengva rasi kur pasiklausyti gyvos muzikos ir nemokamai. Tai suteikia miestui originalios energijos, kai bet kas gali klausytis muzikos, kiek širdis geidžia.

Mieste gali susirasti įvairios veiklos. Yra daug klubų, kurie vienija žmones pagal jų individualius interesus (verslo, psichologijos, šokio). Dar viena staigmena man pačiai  supratau, kad man patinka gaminti maistą. Tapau vieno "cooking club" (valgio gaminimo klubas - iš anglų k.) nare ir supratau, kad maistas yra kur kas daugiau, nei skaniai pavalgyti. Maisto gaminimas, bent jau ruošiantis mėnesiniam susibūrimui, tampa menu. Augdama Lietuvoje mėgdavau kepti, perėmusi gyslelę iš savo močiutės, o dabar man patinka ir valgyt gaminti (tiesa, nes kasdien). Patinka eksperimentuoti  ir su prezentacija, ir su prieskoniais.

Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos, be kurių negalėtum gyventi?

Lake Travis , su nerealiu restoranu ant jo kranto, OasisBarton Springs Pool didžiulis baseinas su požeminių versmių vandeniu, veikiantis ištisus metus. Taip pat Hamilton PoolBull Creek Park, Town LakeZilker Park.

Kas mieste žavi, o kas nervina?

Žavi žmonių draugiškumas ir atsipalaidavimas. Neformali aplinka, kur beeitum. Nervina vis didesni ir didesni kamščiai. Kiekvieną dieną į Austin atvyksta 150 žmonių daugiau, nei išvyksta. Per paskutinius dvidešimt metų Austin gyventojų skaičius išaugo dvigubai.
Dar viena blogybė — alergijos. Niekada niekam nebuvau alergiška, o čia, pagyvenus porą metų, išsivystė alergija. Beje, su šia problema susiduria nemažai čia gyvenančių.

Ko nepamato turistai?

Jei atvyksi ne pavasarį, nepamatysi, kaip pražydę laukinės gėlės spalvotu kilimu nusėja pievas. Beje, Texas lubinai yra panašūs į lietuviškus, tik jų žiedynas — 6-10 cm.
Turistai gali nežinoti, kad Austin yra žymus Alamo Drafthouse, kuriame gali žiūrėti filmus, klausytis miuziklų, gurkšnojant alų, vyną ir užkandžiaujant.
Austin yra gausu įvairiausių gyvūnų: meškėnų, vėžlių, gyvačių. Mano rajone — daug stirnų, kojotų, Kitame name turėjome ir skorpijonų. Mano brolis labai norėjo pamatyti longhorn (ilgaragių veislės karvė - iš anglų k.) — mes jį nesunkiai suradom, tik išvykus iš Austin ribų.

Ačiū už pokalbį, Giedre! Jau žinau, kad noriu aplankyti Austin ir būtinai pavasarį, žydint laukinėms gėlėms. 
SaveSave
SaveSave

No comments:

Post a Comment