Pages

14.12.16

Audra ir Monterey — gyvenu kurorte

Iš San Francisko į Los Andželą galima nuvažiuoti ir per 6 valandas, ir per porą dienų, priklausomai, kurį kelią pasirinksi. Yra žiauriai nuobodus, bet tiesus I- 5 greitkelis arba vingiuojantis, vaizdingas Highway 1, einantis palei Ramųjį vandenyną. Juo važiuojant, smagu aplankyti įvairius miestelius bei pasimėgauti pakrantės vaizdais, bet tikslą pasieksi negreitai.




Pirma vaizdinga stotelė — Monterey. Čia jau virš 20 metų gyvena Audra, kuri maloniai sutiko daugiau apie jį papasakoti. 
Monterey nuo San Francisko skiria dvi valandos automobiliu arba 191 km. Atstumai nemaži, todėl San Franciske Audrą sutiksi retokai. Tačiau į tradicinį San Francisko lietuvių bendruomenės Rudens Balių ji atvyksta kasmet. Monterey gyvena vos kelios lietuvių šeimos, o San Franciske tautiečių —  keli šimtai. 

Kodėl pasirinkai šį miestą? 

Monterey buvo pirmas miestas, į kurį atvykau iš Lietuvos. Aš atvykau atostogoms, bet jis mane iš karto taip pakerėjo, kad neilgai svarsčiusi, nusprendžiau čia pasilikti. Nežinau, ar gerai, ar blogai, čia  tarsi atskiras pasaulis. Gyvendamas Monterey nelabai jauti, kuo gyvena kiti miestai. Yra net toks posakis, sugalvotas vietinio nekilnojamo turto agento ir taikomas vienam iš Monterey rajono miesteliui, Carmel:
"Tai ne miestas, o gyvenimo būdas!" 


Kuo ypatingas Monterey?

Čia labai ryškus civilizacijos ir gamtos bendravimas. Monterey yra įsikūręs Ramiojo vandenyno įlankos pakrantėje, todėl dauguma pliažų yra lengvai pasiekiami pėsčiomis, dviračiu ar automobiliu. Vienaaukščiai gyvenamieji namai yra pastatyti prie pat vandens, bet taip, kad neužblokuotų pliažo, todėl vietos užtenka visiems. 
Gamta čia labai didinga — bangos, dūžtančios į uolėtas pakrantes arba baltutėlį pliažo smėlį, o žiemą ryškiais žiedais pasidabinę augalai



Monterey yra garsus ne tik gamtos grožiu, bet ir savo istorine architektūra. Tai buvo pirmoji Kalifornijos sostinė. Čia vyksta daug renginių, pritraukiančių pasaulio grietinėlę. Esu sutikusi Nicole Kidman, Bill Murray, Clint Eastwood, kuris, beje, čia gyvena. 
Monterey ir apylinkėse yra apie 150 tūkst. gyventojų ir per metus atvyksta apie 7 milijonus turistų. 
Jis ypatingas ir tuo, kad čia vyrauja ne tik aptarnavimo sfera, kaip daugelyje kurortų. Monterey yra keletas stambių intelektualines paslaugas teikiančių įmonių bei aukštojo mokslo įstaigų. 


Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar ji padeda Tau save realizuoti? 

Monterey energija yra tikrai kurortinė. Žodis "energija" čia gal net netinka, nes visi atrodo atsipalaidavę, net automobilius vairuoja kitaip. Vis negaliu atsistebėti pėsčiųjų elgesiu — jie per gatvę eina net neapsidairydami, nes yra įsitikinę, kad mandagūs vairuotojai juos tikrai pastebės ir sustos. Neretai gali pamatyti gatvės viduriu žygiuojančias stirnas ir už jų kantriai, lėtai slenkančius automobilius, kurie laukia, kol šie grakštūs žvėreliai susipras pasitraukti į šalį. 
Negaliu neįvertinti ir nepaminėti, kad viskas čia arti, maži atstumai. Kiekvieno mūsų gyvenimas, karjera ir šeima dažnai reikalauja daug energijos, patiriam nemažai streso, todėl šaunu, kad viskas taip arti: pliažas —  prie pat namų, darbas — kelios minutės automobiliu. Sumanei kur papietauti ar pasisemti kultūros —  greitai būsi vietoje. Net draugai ranka pasiekiami, daugelis gyvena vos kelių kilometrų atstumu. Neseniai vienas mūsų draugas, lietuvis gydytojas šalia nusipirko namą, tai į svečius vieni pas kitus vaikščiosime pėsčiomis. 
Man dar asmeniškai imponuoja tai, kad Monterey yra laikomas pasaulio kalbų sostine ir suteikia galimybę čia dirbti širdžiai mielą darbą. Aš esu lietuvių kalbos vertėja ir dirbu tarptautinėje lokalizacijos įmonėje, įsikūrusioje netoli namų.

Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos, be kurių negalėtum gyventi?

Mano mylimiausios vietos  Pacific Grove ir Carmel (administraciniais sumetimais vadinami miesteliais) pagrindinės gatvės, nusėtos įvairių pasaulio virtuvių restoranais, kavinėmis, meno galerijomis, butikais. Šiomis gatvėmis gali nueiti iki vandenyno, pabūti pliaže arba, apsimovus patogius batus, žygiuoti specialiai pėstiesiems ir dviratininkams skirtais takais, vinguojančiais vandenyno pakrante. Dar mėgstu važiuoti į Point Lobos State Park  žygiui ir piknikams, dėl savo grožiu kvapą gniaužiančių vaizdų. Be to turiu silpnybę vietiniams įvairių virtuvių restoranams.   Dauguma jų išties puikūs! 




Kas mieste žavi, o kas nervina? 

Per tuos dvidešimt metų nesu pagalvojusi, kad norėčiau gyventi kur nors kitur. Man čia patinka gamta, architektūra, kultūrinis gyvenimas, profesinės galimybės. Labai patinka vietiniai žmonės, kurie turi vieną bendrą bruožą  jie pasirinko Monterey todėl, kad norėjo čia gyventi. Tam reikia draug profesinės drąsos ir pasitikėjimo, nes kaip ir visose gražiose vietovėse, nekilnojamo turto kainos čia yra aukštos, o gerai apmokamas darbas niekam niekur nėra garantuotas. Man patinka vietinis klimatas- švelnus, beveik visus metus toks pat, lyja vos kelis mėnesius per metus, ir tai tik retkarčiais. Be to visai nėra vasaros karščių. Man nepatinka Monterey vasaros. Mes esame iškyšulyje ir vasaros mėnesiais, užspiginus saulei, vandenynas pradeda intensyviai garuoti, dangų užklodamas storu debesų sluoksniu. Mus tai apsaugo nuo karščių, bet birželio ir liepos mėnesiais kartais net keletą savaičių iš eilės nematome saulės. Vanduo įlankoje yra per šaltas, kad galėtum maudytis. Be to, Monterey galėtų būti arčiau San Francisko, kurį mes laikome metropoliu ir visi sutartinai mylime.


Ačiū, Audra! 


  




SaveSave

No comments:

Post a Comment