Pages

23.5.17

Sonatos restoranas Scottsdale: norėjau kažko unikalaus ir skirtingo

Nors Amerikoje daug lietuvių, lietuviško maisto restoranų  vos keli. Kiek žinau, Čikagoje yra du, San Francisko apylinkėse — vienas. Praėjusį rudenį Arizonos valstijoje, Scottsdale, duris atvėrė dar vienas  Sonata's restaurant. Šeimininkai nevadina restorano lietuvišku, o pristato kaip Rytų Europos virtuvę su vietiniu, Scottsdale koloritu. Pritariu, nes kad ir kaip besidžiaugtumėme savo unikalumu, panašiai “valgo didesni ar mažesni mūsų kaimynai. Arba reikėtų atidaryti Lithuanian zeppelins only restoraną, bet vargu ar šiais, sveikos mitybos kulto laikais, jis išsilaikytų.
Restorano įkūrėja — Sonata. Jos vardu pavadintas restoranas, o interjero dizainą, kuris tikrai vertas dėmesio, kūrė jos sūnus Deividas.
Kalbinu Sonatą ir žemai lenkiu galvą prieš žmones, pasiryžusius tokiam žingsniui. Pati esu svajojusi apie savo restoraną ar kavinę, bet taip ir liko, tik idėja.

Kiek metų gyvenate JAV?

Nuo 2001 m. pradėjom važinėti į Čikagą, o 2004 metais, kai loterijos būdu išlošiau žalią kortelę, nusprendėm likti.

Kodėl būtent Scottsdale, Arizonos valstijoje?

Atvažiavom aplankyti draugų, kurie čia gyveno. Pakerėjo gamta, oras, valstijos švara. Nusprendėm vieniems metams pabandyti ir po to grįžti į Čikagą, kur emigrantams lengviau įsikurti. Tačiau, kai praėjo metai, nekilo klausimų, ar liekam čia! Kai gyveni saulutėj, švariam, gražiam mieste, kur puikios gyvenimo sąlygos, mažesni atstumai, žmonės laimingi ir pasipuošę... Nebenorėjau grįžti į Čikagą, į sniegą, į sezonus, į didelius kamščius gatvėse, kur praleidi trečdalį dienos mašinoje.
Arizona yra nuostabioje geografinėje vietoje —  šalia Kalifornija, Meksija, Nevada! Kalnai, ežerai, slidinėjimas ... Viskas kelių valandų spinduliu.

Kas paskatino ryžtis restorano verslui? Juk didžiulė rizika ir konkurencija.

Aš nebuvau nusiteikus restorano verslui, nes šiame versle esu pradirbus pusę gyvenimo, ir žinau, kaip tai sunku, rizikinga ir nedėkinga. Tačiau, slaptai širdyje, norėjau išbandyti kažką kitaip ir tikėjau, kad galiu tai padaryt. Su sūnaus palaikymu ir nuostabaus vyro pagalba, susiradom patikimus partnerius  Andrių ir Laurą Bučus, o tada ir pasiryžom tai įgyvendinti.




Kokie buvo pirmi mėnesiai, pirmos patirtys JAV?

Pirmi metai Amerijoje buvo vienas sunkiausių mano gyvenimo laikotarpių: trys darbai, nauja vieta, nauja kultūra, kalba ir žmonės.

Restoraną pristatote Eastern European Cuisine“. Kas nulėmė tokį pasirinkimą? Pvz., Čikagos Kunigaikščiai save vadina išskirtinai lietuviško maisto restoranu, kaip, beje, ir San Francisko apylinkėse įsikūręs Mama Papa Lithuania.

Mes nebuvom nusiteikę kopijuoti nei Kunigaikščių, nei Mama Papa Lithuania... Norėjau kažko unikalaus ir skirtingo, pajungiant Europos skonį ir amerikiečių poreikius. Scottsdale yra labai unikalus miestas, daugumos vadinamas sekančiu Beverly Hills. Jame gyvena turtingi žmonės, kurių poreikius patenkinti ne taip jau paprasta. Begalinis skaičius puikių restoranų, didžiulė konkurencija. Dėl to bandėm padaryti kažką skirtingo. Ar gausis? Ateitis parodys.




Prie meniu sudarymo dirbo visa komanda: aš pristačiau savo receptus ir meniu, kolegos iš Čikagos pasiūlė savo versiją. Prie galutinio varianto patvirtinimo prisijungė mūsų šefas (rinkomės iš labai daug kandidatų). Stengiamės kuo daugiau produktų pirkti iš vietinių ūkininkų.

Koks populiariausias patiekalas/patiekalai? 

Sunku išrinkti vieną — turim visą sarašą! Jau gavom apdovanojimus už du patiekalus (labai miela širdžiai, kad jie lietuviški)  keptą duoną ir spurgas.




Kaip apibūdintumėte savo idealų klientą? Kokios patirties jis/ji ieško?

Mes vertiname visus klientus ir ypatingai mylim tuos, kurie dažnai patys susiranda vieną iš vadybininkų padėkoti, kad atidarėm būtent šios virtuvės restoraną. Scottsdale yra įvairiausių
restoranų, bet labai retai pamatysi Rytų Europos virtuvę, ypač su Scottsdale prezentacija. Žmonės jį pastebi, įvertina ir didžiuojasi nauju miesto nariu.




Nemažai restoranų, ypač tie, kurie turi daugiau erdvesnes patalpas, organizuoja įvairius renginius. Kiek esu girdėjus, "Kunigaikščiuose" vyksta įvairių Lietuvos atlikėjų koncertai. Ar planuojate ką nors panašaus?

Taip, planuojame ir jau darome. Ką tik praėjo grupės Olialia pupytės“ koncertas. Turime didelį atlikėjų sarašą, kuriame ir įžymios rusų atlikėjų grupės.

Kaip įsivaizduojate savo restoraną po 2-3 metų? Zagat, o gal Michelin (aukščiausias restorano įvertinimas) rekomenduojamų restoranų saraše?

Į Zagat jau patekom ir labai tuo didžiuojamės. Michelin pasiekti dar reikės įdėti labai daug pastangų. Dar tik pati pradžia. Kuriam didelius planus toliau plėstis Arizonoje, Los Andžele, Čikagoje, ir kur tik vėjas nuneš :)


Ačiū!

P.S. Arizonos lietuvių bendruomenės pirmininkas Zenonas pridūrė, kad per Sonatą, jos galimybes ir restoraną, mūsų bendruomenė tvirtina tarpusavio ryšius ir, tikiuosi, vis labiau klestės. Tai yra vieta, kur bet kada galima sutikti lietuvį... ypač savaitgaliais

No comments:

Post a Comment