Pages

2.11.16

Apie kavą ir ne tik


San Franciską tyrinėti žymiai smagiau išgėrus puoduką geros kavos. Beveik ant kiekvieno kampo rasit Starbucks, kurį visi žino, nes tai yra gigantiškas kavinių tinklas, išsikerojęs po visą pasaulį. 
Vis dėlto lankydamas naują miestą ieškai kavos ne tik kaip kofeino dozės, kuri pažadina ryte, o labiau patirties- ką renkasi vietiniai, kur, jų nuomone, šiuo metu mieste yra geriausia kava, kur atsidarė nauja įdomi vietelė. Kavinės yra neatsiejama miesto kultūros dalis, puiki vieta pajausti vietinį pulsą. 



Trumpai apie amerikietiškos kavos kultūros istoriją. Pirmąja kavos banga laikoma Folgers prekinio ženklo populiarumo išplitimas 19-ame amžiuje, kai šios kavos puodelis atsirado beveik ant kiekvieno pusryčių stalo. Antroji kavos banga atkeliavo 60-ųjų viduryje sPeet'sįkurta Berkelyje (šalia San Francisko), ir įgavo pagreitį su Starbucks, Sietle (Vašingtono valstijoje) prasidėjusiu kavinių tinklu.
Šiuo metu išgyvename trečiąją kavos bangą, kuri prasidėjo apie 2002 metus. Į kavą imta žiūrėti ne tik kaip kasdieninį, įprastą maisto produktą (commodity, angl.), bet daug pastangų ir meistriškumo reikalaujantį gaminį (artisanal, angl.).
Pradėta daugiau dėmesio skirti visam kavos pagaminimo procesui- nuo auginimo, surinkimo, kavos pupelių skrudinimo, iki santykių su kavos augintojais, prekybininkais ir paruošėjais. Išsamiau apie tai, ThirdWaveofCoffee.

"Trečiosios kavos bangos" pradininkai San Franciske- BlueBottleCoffee, įkurta Oaklande (šalia San Francisko) ir Philz Coffee. Kavos pupelės yra perkamos vienoje geografinėje zonoje, iš kruopščiai atrinktų kavos augintojų, auginančių tam tikros rūšies pupeles ir dirbančių ekologiškais principais. Pupelės dažniausiai skrudinamos pačioje kavinėje, o kavos paruošimo procesui skiriama ypatingai daug dėmesio ir tai atlieka specialiai apmokyti kavos professionalai (baristas- angl.). BlueBottleCoffee įkūrėjas James Freeman (buvęs muzikantas) teigia, kad kavos pupelės turi būti parduodamaos praėjus ne daugiau nei 48 val. po skrudinimo, kad vartotojas galėtų pasidžiaugtų optimaliu kavos skoniu. 
Su "Trečiosios kavos bangos" judėjimu sugrįžo ir "drip" kavos populiarumas (kava, paruošta per specialų filtrą, natūraliai). Populiariausias San Francisko vietas rasite čia.
O neseniai praūžė "cold brew" mada- specialiai paruošta šalta kava. Jei smalsu ją pasigaminti namie, čia rasite populiariosios Blue Bottle kavos receptą. 

BlueBottleCoffee kavos populiarumas pasiekė net Tokijų. Kartais ji pardavinėjama mažame kavos kioskelyje, o kartais- dideliame erdviame pastate. Apsilankykite naujausioje  kavinėje San Francisko finansiniame kvartale, kur kavinė rado namus viename istorinių SF pastatų-BlueBottleSansome. 

PhilzCoffee šiuo metu San Franciske turi keturiolika kavinių ir šis prekinis ženklas jau gerokai paplitęs už miesto ir net valstijos ribų.
Gerbiu abi kompanijas, bet jeigu reikėtų pasirinkti vieną kavą- Philz Tesora šiuo metu man yra skaniausia :)

Naujesnės, šiuo metu madingos kavos kompanijos- FourBarrelCoffeeRitualCoffee, Sightglass.
Išsamiau apie šias tris kavos kompanijas- BestSFCoffeeRoasters.
Absolučiai hipsteriškai patirčiai būtina aplankyti FourBarrelCoffee kavinę Mission rajone,Valencia gatveje. Čia gali užsisakyti su ypatingu dėmesiu pagamintą "lattę" arba "drip" kavą, kurios jau kantriai laukia būrys vietinių hipsterių. 

Daugumoje iš ankščiau paminėtų kavinių rasit kažką skanaus ir prie kavos, nors... tikros kepyklėlės šviežiai keptų skaniukų aromatu geriausia pasidžiaugti ten, kur juos kepa. Kaip ir kavinių, kepyklėlių San Franciske netrūksta ir jos labai įvairios.
Paminėsiu savo tris mėgstamiausias.

b.Patisserie- daug ragavau ir niekuo nenusivyliau, bet rekomenduočiau būtinai paragauti Kouign-amann -fantastiško skonio (beje, ir kalorijų) pyragėlis. 

Visada smagu pasėdėti vienoje iš pirmųjų San Francisko prancūziškų kepyklėlių- LaBoulange. Mažytė, bet jauki vieta primena mielai nostalgiškas vasaras "pas babytę".

Tartine kepyklėlė yra pelniusi daugybę apdovanojimų ir išleido dvi kepimo knygas. Jūsų skonio receptorius pradžiugins fantastiška duona, sumuštiniai ir saldumynai.

Ilgesnį kepyklėlių sąrašą rasite BestSFBakeries.

Visos anksčiau paminėtos vietos įdomios ne tik savo siūlomu asortimentu. Čia puiki vieta stebėti žmones, vietinių gyvenimą. Priklausomai nuo savaitės dienos ir paros laiko, beveik visur teks pastovėti eilėje, o, pvz., šeštadienį Tartine gali tekti palaukti net 45 minutes. Savaitgalio rytą užsukę į b.Patisserie ar LaBoulange sutiksite jauną San Francisko šeimynėlę, išėjusią pasivaikščioti su mažaisiais ir šuniuku, draugių būrelį, kurios susitiko pasmaguriauti po rytinės jogos, arba įsimylėjėlius, kuriems cukraus niekad nebus perdaug :)



SaveSave
SaveSave
SaveSave

No comments:

Post a Comment