Pages

7.11.16

San Franciskas. Gatvės žmonės



San Franciskas yra daug kuo pagarsėjęs, tame tarpe ir benamiais. Vietiniai su šiuo reiškiniu jau apsipratę, o va turistams- visada šokas. Kaip čia atsitiko, kad viename brangiausių pasaulio miestų toks "bardakas"?
Nors, palyginus su kitais JAV miestais San Francisko benamių skaičius nėra didžiausias, jie įsikūrę matomiausiose miesto vietose (pvz., prie miesto mero laiptų), todėl ir "bado akis".

2015 metais sausio mėnesį San Franciske suskaičiuoti 6,686 benamiai. Ko gero yra ir nesuskaičiuotų, tai šis skaičius yra tik apytikslis. Maždaug 71% iš jų iki tol turėjo būstą San Franciske, o 29% atkeliavo iš kitur.

San Francisko benamių problema yra didelė ir kompleksiška.

Šiek tiek istorijos.Vieni šaltiniai teigia, kad problema San Franciske paaštrėjo 70- aisiais metais, vykdant psichinės sveikatos reformą ir uždarant dalį psichiatrinių ligoninių bei išaugus Vietnamo karo veteranų skaičiui. Kiti priežasčių ieško dar ankščiau, kai 60- aisiais ir 70- aisiais sumažėjo industrinis darbo sektorius.

Kokios bebūtų priežastys, natūraliai kyla klausimas: "Kur žiūri miesto valdžia?"
Norint atsakyt į šį klausimą, teks sugrįžti į dvidešimto amžiaus pabaigą.

Miesto merai susirūpino benamių problema jau apie 80- uosius. Iš pradžių bandyta teikti bendrą finansinę paramą, bet po kurio laiko supratus, kad pinigų dalinimas čia nieko neišspręs, 2002 m. paskelbta akcija "Care no Cash" ("rūpestis, ne pinigai" iš angl.k.). Iniciatyva susilaukė įvairiausių vertinimų, bet problema liko.
2004 metais tuometinis San Francisko meras Gavin Newson pasiryžo super ambicingam 10-ies metų planui iš esmės susidoroti su benamystės problema.
Deja, 2016 metais gatvės žmonių batalionas sėkmingai gyvuoja, su didžiausia koncentracija prie miesto merijos. Čia ir socialinės paramos punktai, ir narkotikai- po ranka. Be to, kadangi mieste nėra žiemos, gyvenimo po atviru dangumi sąlygos San Franciske yra kur kas geresnės nei kituose JAV miestuose.

2016 metais benamystės klausimui spręsti miesto valdžia paskyrė 241 milijoną dolerių. Suma solidi, todėl nusprendžiau pasidomėti, kaip ji panaudojama.

50 milijonų dolerių skirta laikinam būstui kurti (shelters- angl. k.), dar 50 milijonų dolerių- sveikatos priežiūrai. Vienas iš informacijos šaltinių teigia, kad virš pusės skirtos sumos neturi nieko bendro su benamiais, kuriuos šiandien matome gatvėse. 140 milijonų dolerių skiriama išlaikyti apie 9,000 buvusių benamių.

Dabartinius benamius galima padalinti į dvi kategorijas: vieni karts nuo karto gyvena laikinam būste, kiti- pastoviai gyvena gatvėse. Jei nori gauti laikiną "guolį", privalai laikytis griežtų miesto taisyklių. Dalis benamių atsisako tai daryti, todėl lieka gatvėse. Be to, apie 30% žmonių serga psichinėmis ligomis.

Problemos sprendimas komplikuojasi ir dėl galingo biurokratinio aparato. Miestas dirba su aštuoniomis agentūromis, kurios, savo ruožtu, bendrauja su 75 privačiomis įmonėmis ir kasmet pasirašo apie 400 sutarčių. Tarp visų šių įstaigų nėra vieningos komunikacijos sistemos, tai kai kurie dalykai tiesiog "praslysta".
Neseniai skaičiau apie vietinį startuolį, kuris sukūrė alternatyvaus benamių būsto projektą, pagal kurį statybos išlaidas galima sumažinti beveik per pusę. Deja, vargu ar šis projektas kada nors bus patvirtintas miesto valdžios, nes benamių būsto statybos projektus valdo viena įmonė, kuri ne tik stato, bet ir finansiškai remia miesto politikus.

San Franciskas- vienas brangiausių JAV ir pasaulio miestų nekilnojamo turto požiūriu. Aukštųjų technologijų sektoriaus įtakotas kainų kilimas vargu ar greit atslūgs. Didelė dalis miesto gyventojų, dirbančių ne-technologijų srityje, nebegali pragyventi finansiškai. Šis faktorius irgi prisideda prie benamių problemos apsunkinimo.

Vis dėlto įdomu pastebėti, kad kartais, kai mieste vyksta ypatingos svarbos renginys, gatvės mistiškai išsivalo ir žmonės kelioms dienoms tiesiog "išnyksta" :)
Ir apskritai, jie dažniausiai neagresyvūs ir nėra ko jų bijoti. Tik vieną kartą sutikau tokį, kuris buvo rimtai susiruošęs trenkti šiukšlių dėžę į mano automobilį. Trys doleriai problemą išsprendė.

Rytoj, lapkričio 8 dieną JAV vyks ilgai ir neramiai laukti Prezidento rinkimai. San Francisko gyventojai turės galimybę išreikšti savo nuomonę ir benamių klausimu. Vienas iš balsavimo biuletenio punktų skatina pasisakyti dėl palapinių statymo viešose miesto vietose (ant šaligatvių) uždraudimo.

Įdomu, į kurią pusę pakryps tolimesnė ivykių raida.

No comments:

Post a Comment