Pages

18.11.16

Vietinės tradicijos. Kalakuto Diena

Artėja šeimyniškiausia metų šventė  Padėkos Diena. Ji švenčiama ketvirtą lapkričio ketvirtadienį. Šeimos nariai važiuoja šimtus ar net tūkstančius kilometrų, kad susitiktų ir susėstų prie bendro vaišių stalo. Tokie kaip mes, kurių šeimos labai labai toli, buriamės į draugų ar kaimynų ratelius. 

Tradicinė Padėkos Diena garsėja kaip gausybės patiekalų ir kaloringo maisto fiesta. Sviestas liejasi laisvai ir visur. Šią dieną geriausiai pamiršti bet kokią dietą ir tiesiog atsipalaiduoti bei mėgautis maistu.
Tradiciniai patiekalai reikalauja daug laiko, todėl dažnai  keli šeimos nariai gamina kartu arba svečiai atsineša dalį patiekalų. 

Pagrindinis šventės atributas — keptas kalakutas. Jis gali sverti nuo 4.5 iki 11 kg.
Yra įvairiausių paruošimo ir kepimo būdų, bet paprastai kepama gana žemoje temperatūroje ir ilgai, nuo 3 iki 7 val. (priklauso nuo svorio).


Šviežios mėsos kainos labai skiriasi, priklausomai nuo parduotuvės. Jei vienoje parduotuvėje, pavyzdžiui, Safeway, gali rasti kalakutą už $10, už panašaus dydžio paukštį Whole Foods gali tekti sumokėti $50 (ekologišką, vietinių ūkininkų laimingai išaugintą). Nuo kainos atitinkamai priklauso ir mėsos kokybė.

Mes Padėkos Dieną dažniausiai sutikdavome pas draugus, tai kalakuto kepimo atsakomybės pavykdavo išvengti. Šiais metais švęsime namie, su nedidele grupele draugų, todėl teks gerokai pastovėti prie puodų :)

Receptų šiais laikais daug ir visur. Aš labiausiai pasitikiu Food & Wine (prenumeruoju žurnalą, bet visus receptus galima rasti ir internete), NY Times Cooking (yra apps'as). Mėgstu ir vakarinėje JAV pakrantėje leidžiamą Sunset.

Nors patiekalų sudėtis ant kiekvieno Padėkos Dienos stalo labai panašus, pagaminimo būdai, be abejo, skiriasi. Kas naudoja pačius tradiciškiausius babyčių receptus, o kas bando eksperimentuoti ir įnešti dozę moderno. Ką bepasirinktum, švieži produktai ir kokybiškai pagaminti patiekalai, o ne receptų mandrumas nulems maisto skonį.

Mano tradicinių Padėkos Dienos patiekalų sarašas atrodytų maždaug taip (paspaudę žodžius rasite nuorodas) :

Kalakutas
Idaras (stuffing, angl. k.) 
Padažas (gravy, angl.k.)
Spanguolių padažas/tyrė (chutney, angl.k.)
Tradicinė bulvių košė
Saldžios bulvės
Daržovės: Briuselio Kopūstai ar Šparaginės Pupelės
Desertas : Moliūgų Pyragas (pumpkin pie, angl.k.) 

Stalas puošiamas sezoniniais vaisiais  granatais ir persimonais, kurie beje, Kalifornijoje auga tiesiog kieme, kaip obuoliai Lietuvoje.

Padėkos Dienos pietūs neįsivaizduojami be gero vyno. Yra įvairiausių nuomonių, kas geriausia tinka prie kalakuto, o aš rinkčiausi raudoną kalifornietišką Zinfandel arba vokišką nesaldų Riesling. Mano mėgstamas Sunset rekomenduoja Pinot Noir ir Chardonnay- daugiau apie tai- čia.

Kokius patiekalus bepasirinksim, kokį vyną begurkšnosim, Padėkos Diena yra tam, kad pasidžiaugtumėme ir padėkotume už tai, ką turim ir sukūrėm savo gyvenime: šeimą, draugus ir prietelius, jaukius namus ar draugišką bendruomenę.
Manau, kad tokia šventė yra reikalinga ir prasminga kiekvienuose namuose, kad ir kokioje šalyje begyventumėte.

Skanaus!
SaveSaveSaveSave
SaveSave

1 comment:

  1. Tikejausi, kad parasysi apie Thanksgiving. Aciu :) Ir uz valgiarascio ideja aciu:)
    Siais metais pirma karta ir as bandysiu iveikti kalakuta. Abimes mums sekmes :)

    ReplyDelete