Pages

18.11.16

Diena Oaklande

Vieni Oaklandą lygina su Niujorko Bruklinu, kiti jį vadina juodaodžių gangsterių miestu ir šiek tiek prisibijo ten važiuoti. Aš šį miestą pradėjau suprasti ir vertinti besimokydama Mills College, kur studijavau verslo vadybą. Jis rečiau lankomas turistų ar šiaip smalsuolių, bet tikrai yra vertas dėmesio.



Oaklandas  trečias pagal dydį San Francisko Bay Area miestas, vos 10 km nuo San Francisko, kuriame gyvena virš 400, 000 žmonių.
Vienas svarbiausių JAV jūrinių uostų, Oaklandas ilgą laiką buvo pramoninis miestas, tačiau labai pasikeitė per pastaruosius dvidešimt metų, kai atgijo buvę apleisti industriniai rajonai.
Technologinis bumas Silicio Slėnyje paveikė ir šį miestą. Šiuo metu Uptown rajonas yra užsipildęs aukštųjų technologijų startuoliais, hipsteriškom kavinukėm ir barais. Praėjusiais metais Uber korporacija nusipirko didžiulį istorinį Sears pastatą, kurį dabar remontuoja ir planuoja ten perkelti visus San Francisko darbuotojus.
Oaklandas yra išskirtinai įvairus savo etnine gyventojų sudėtimi. Virš 30% gyventojų  juodaodžiai, 25%  kilę iš Lotynų Amerikos, o apie 16%  azijiečiai. Miestas yra itin politiškai aktyvus. Galima drąsiai sakyti, kad tai yra radikalios politikos miestas. Po paskutiniųjų JAV prezidento rinkimų didžiausi protestai vyko ne San Franciske, o Oaklande. Mieste yra didelė koncentracija nepelno siekiančių organizacijų, o taip pat įmonių, kurios skiria ypatingą dėmesį socialiai atsakingai bei "žaliai" verslo praktikai. 



Oaklandas yra žinomas savo gausia menininkų bendruomene. Kiekvieno mėnesio pirmą penktadienį mieste vyksta Oakland Art Murmur gatvės renginys, kai aplinkinės meno galerijos plačiai atveria savo duris, koncertuoja vietiniai muzikantai, alkanus džiugina maisto "trokiukai". 
Architektūriniu požiūriu labai įdomus Paramount Theater  art deco šedevras, kuriame karts nuo karto vyksta muzikiniai renginiai, už $5 gali pažiūrėti klasikinius kino filmus, tokius kaip "Vertigo", "Casablanca", "Breakfast at Tiffany's" ir t.t. Įdomu pastebėti, kad šiame pastate vyksta ir JAV pilietybės priėmimo ceremonija. Visas pastato žavesys - interjeras. Deja, jei nėra renginio, į vidų nepateksi. Vieną kartą susiruošiau į Paramount theater ekskursiją, bet savanoris gidas nepasirodė, tai pavyko tik patrepsėt prie durų. 
Kitas mano numylėtinis - Fox Theater, buvęs kino teatras, o dabar koncertų salė su puikiausia akustika ir nerealiu, Vidurio Rytų architektūros paženklintu interjeru. Verta aplankyti vintažinį Grand Lake Theater bei seniausią veikiantį kino teatrą  Piedmont. 
Oakland Museum of CA dažnai nustebina įdomiom parodom. Šiuo metu, pavyzdžiui, vyksta fantastiška Dorothea Lange fotografijos paroda paroda "Politics of Seeing".




Nors nelengva konkuruoti su greta esančiu San Francisku, Oaklandas sunkiai nusileidžia savo gurmaniška dvasia. Čia įsikūrė pirmoji Blue Bottle kavinė, kurią ir dabar dar galima aplankyti (apie kavą daugiau - čia). Šalia jos, Jack London Square gali išgerti Bicycle Coffee   didžiuliame sandėlyje, kuriame skrudinamos kavos pupelės ir per kelis kvartalus nusidriekia labiau džiovinamų grūdų nei kavos kvapas.


Sekmadieniais Jack London Square vyksta vietinis fermerių turgus, kuriame sutiksi ir vietinį hipsterį, pardavinėjantį su ypatinga meile išvirtas uogienes, ir šnekutes babytes, kurių itališko maisto bizniukas gyvuoja jau beveik 80 metų, kažkada pradėtas jų babyčių. Jos mielai vaišina česnakine užtepėle, dosniai užtepta ant gretimame kromelyje pardavinėjamos Feel Good Bakery duonos. Jeigu šiandien neturi grynų, gali ir po savaitės susimokėt,  beatodairiškai pasitiki babytės.
Jack London square gali pamatyti ir akmeninį Jack Kerouac stepių vilką bei iš kaži kur atbogintą medinę bakužę, kurioje autorius gyveno.
Jūros gėrybių fanus pradžiugins tikrai šviežios austrės bei puikiai pagamintas aštuonkojis Jack's Oyster Bar'e.
Vakare, užplūdus džiazo nuotaikai, smagu užsukti į legendinį Yoshis, kurio repertuaras pritaikytas įvairiam muzikiniam skoniui.
Jei džiazas nedomina, ar ne ta nuotaika, kodėl nepatikrinus vieno iš daugybės Oklando Craft Beer Bars? Šiuo metu mano mėgstamiausias   Drakes Dealership, pačioje Oakland hipsterių širdyje, Uptown, įsikūręs didžiulis, paprastas, bet jaukus ir smagiai šurmulingas baras.
Nemėgsti alaus?  Kitoje gatvės pusėje užsuk į Plum Bar, kur draugiškas barmenas pasiūlys ne tik tai, ką rašo meniu, bet ir kas tau tinka, pvz., pagal nuotaiką :)
Kaip ir San Franciskas, Oaklandas yra įdomus savo rajonais, "kišenytėmis". Čia rasi ir vietinį, bet visai neturistinį kinų kvartalą, džiuginantį nebrangiais ir skaniais restoraniukais, pvz., Shang Dong, kur naminiai makaronai ir kinietiški koldūnai (dumplings, angl. k) burnoje tirpste tirpsta. Korėjiečiai yra užsikariavę Telegraph avenue gabaliuką ir maloniai nustebins kokybišku etnišku maistu.
Didesnei kompanijai būtina užsukti į Gogi Time, kur pats ant stalo kepiesi mėsytę, daržoves and žuvį bei užkandžiauji kvapniu kimči.
Kita Telegraph gatvės dalis, vadinamasis Temescal kvartalas,— vienas sparčiausiai besivystančių ir besikeičiančių Oaklando rajonų. Aš dažnai čia užsuku dėl jaukios Temescal Alley aplinkos ir savo gurmaniškiems poreikiams patenkinti.
Burma Superstar yra vienas mano mėgstamiausių visų laikų restoranų, ypač dėl jų arbatos lapelių salotų ir nerealiai minkštos bei sultingos avienos. Jį gali rasti ir San Franciske.
Į Juhu Beach Club smagu užsukti pusryčiams arba savaitgaliniam "brunchui" ir pasmaguriauti vegetarišku indų gatvės maistu.
Bakesale Betty atsidaro 3 valandoms 6 kartus per savaitę ir siūlo tik vieną patiekalą — apkeptos vištos (fried chicken, angl. k.) sumuštinį ir kelis desertus. Jei nenori sumuštinio, gali užsisakyti tik vištieną su aštriomis, ypatingo sultingumo kopūstų salotomis bei imbierinį sausainį. Skamba paprastai, bet tikrai nepasigailėsi.
Prieš, po ar tarp valgių romantiška pasivaikščioti aplinkui gražuolį Lake Merritt.
Labai jaukus ir visada gyvas Rockridge rajonėlis bei College gatvė. Aš mėgstu užsukti į Ramen Shop, meistriškai suplaktam kokteiliui ir fantastiško japoniško ramen "bliūdui". Meniu nuolatos atnaujinamas, todėl kiekvieną kartą paragausi ko nors naujo.
Jei norisi gamtos, smagu pasiklysti Joaquin Miller arba Redwood parkuose.
Sporto mėgėjų meka - Coliseum, kur gali stebėti amerikietiško futbolo komandos Raiders arba puikiai visiems žinomos NBA krepšinio komandos Golden State Warriors  (Oaklando komanda) rungtynes.
Oaklandas yra ypatingas ne vien originaliais rajonais ar puikių restoranų gausybe. Mieste jaučiama itin stipri bendruomenės dvasia. Žmonės, kurie pasirenka šį miestą, tampa šio miesto patriotais. Jie supranta, kad dar yra daug problemų, bet nori patys aktyviai prisidėti prie jų išsprendimo ir miesto gerovės. Todėl nenuostabu, kad mieste gausu kolektyvinių parduotuvėlių, tokių kaip Oaklandish, kuriose rasi ne tik įvairių vietinių menininkų, amatininkų darbų, bet pajusi ir stiprią bendruomeninę dvasią. Miestas pripažįsta ir džiaugiasi gyventojų įvairove (diversity, angl. k.), aktyviai dalyvauja įvairiose pilietinėse akcijose. Čia ypatingai jaučiamas "eat local, shop local, make local" judėjimas.
Oaklandas neabejotinai turi savo stilių ar "brand'ą". Jis nebūtinai visiems patinkantis ar įtinkantis, bet tikrai originalus :)


No comments:

Post a Comment