Pages

14.11.16

San Franciskas ir Aušra: įsimylėjau per pirmąjį pasimatymą

Aušra  viena iš pirmųjų mano pažinčių JAV, taip pat tai vienas man artimiausių žmonių. 
San Franciske ji praleido daugiau nei 20 metų, todėl galiu drąsiai teigti, kad tai viena iš moterų, su kuria man asocijuojasi šis miestas.  
Aušra šiuo metu gyvena Bernal Heights  viename iš neturistinių ir labai jaukių San Francisko rajonų, į kurį, pirmąkart užsukęs į miestą, tikrai neužklysi. 
Neseniai praūžė Halloween ir tai puikus laikas kalbėtis su Aušra, nes nežinau kito žmogaus, kuris įdėtų tiek laiko, energijos ir meilės nerealių kaukių kūrimui. Jos darbai žmones įkvepia, motyvuoja pabandyti kažką naujo, originalesnio, o ne išleisti krūvą pinigų banalios one size fits all kaukės įsigijimui. Amerikoje yra visko, taip pat ir daug nerealios beskonybės.


Kodėl pasirinkai San Franciską? 


Sakyčiau, kad jis pasirinko mane, o ne aš jį. Kaip ir daugelis, aš jį įsimylėjau per pirmąjį pasimatymą, kai atsikrausčiau gyventi į Kaliforniją. Kurį laiką čia tik lankydavausi, o kai įstojau į Kalifornijos universitetą San Franciske, atsirado priežastis čia atvažiuoti su visa manta. 


Kuo ypatingas Bernal Heights kvartalas, kuriame dabar gyveni? 

Čia jaučiuosi kaip namie, Šančiuose, Kaune. Tu gyveni dideliame mieste, bet to nejauti. Mes turim savo centriuką su kavinėm ir parduotuvėlėm, savo parkus, nuostabius vaizdus. Būtent čia lengva pamiršti, kad gyveni didmiestyje. Rajono gyventojams Labai svarbus namų jausmas. Aš pažįstu savo kaimynus, žinau jų vardus. 

Bernal Heights yra seniai žinomas kaip menininkų kvartalas. Anksčiau tai buvo viena pigesnių miesto vietų, todėl menininkai galėjo sau finansiškai leisti čia įsikurti. Per pastaruosius keletą metų nekilnojamas turtas labai pabrango ir dalis menininkų išsikrausto. Demografija čia smarkiai keičiasi, kaip ir visame mieste. Keturi iš penkių mano naujų kaimynų dirba Google, tačiau likęs menininkų būrys aplinkui save kuria grožį. 

Iki XX amžiaus pradžios Bernal Heights buvo vadinamas raibų vištų ir judrių ožkų rojumi. Po didžiojo 1906 metų San Francisko žemės drebėjimo žmonės pradėjo sparčiai spiestis ant Bernal kalno šlaitų. Žemė čia buvo pigi, aplinkui  gražūs vaizdai, o kietas akmens pagrindas suteikė stabilumo jausmą. 

2014 metais Bernal Heights buvo pripažintas vienu populiariausių ir  karščiausių gyvenamųjų kvartalų JAV. Viena mano mėgstamiausių vietų  Bernal Hill parkas. Turistams jis nėra žinomas, bet būtent čia atsiveria nuostabi San Francisko panorama, pralenkianti populiarųjį Twin Peaks vaizdą.  Bernal Hill dar kartais vadinamas Maternal Hill, nes čia dažnai sutiksi dviejų mamų šeimas. 

Kaip apibūdintum San Francisko energiją? 

Ji gali būti tokia, kokia tu nori. Nori meno — važiuoji į vieną rajoną, nori apsipirkti — važiuoji į kitą, nori gyvos muzikos  dar kitur. Gali pabėgti nuo visko ir pasiklysti kur nors Golden Gate parke, nuvažiuoti prie vandenyno arba įlankos. Viskas čia kompaktiška, kad net dviračiu gali apvažiuoti, nes San Francisko plotas 121 kv. km.
Dviratis jau kuris laikas yra viena pagrindinių mano transporto priemonių, kai nusibodo sunkiai minti į kalniukus, pernai įsigijau elektrinį dviratį — kai reikia į kalniuką užlipti, tereikia mygtuką paspausti. Tiesiog tobula! San Franciskas tampa vis labiau ir labiau draugiškesnis dviratininkams — daugėja dviračių takelių ir vairuotojai elegiasi civilizuočiau. Pagal statistiką per pagrindinę Market gatvę devintą valandą vakaro būna pravažiavę 2600 dviratininkų.
Apskritai San Franciske jauku ir daug įvairovės, todėl gali sau rasti vietą ir kompaniją bet kokiai nuotaikai ar poreikių patenkinimui.

Kaip apibūdintum San Francisko energiją? Ar čia yra ta vieta, kur gali save pilnai realizuoti? 


Be abejonės. Profesiniu atžvilgiu čia konkurencija yra didžiulė. Tiek odontologijos (aut. past. Aušra dirba šioje srityje), tiek jogos srityse yra daug stiprių profesionalų, todėl turi nuolat tobulėti, kad neatsiliktum, tačiau tam sukurtos puikios sąlygos, nes mieste vyksta daug konferencijų, atvažiuoja aukščiausio lygio profesionalai.

Kas labiausiai žavi, o kas stebina?

Be galo žavi šio miesto demokratiškumas ir progresyvumas. Čia gali būti kuo nori, bei rasti žmonių, kurie tave supras ir palaikys. Kokį dievą pasirinktum, ką nusprestum mylėti, kaip rengtis, kur dirbti visada rasi bendraminčių ir nebūsi diskriminuojamas. Labai džiaugiuosi, kad gyvenu mieste, kuris bando visus integruoti, nes man tai labai svarbu. Stebina tai, kad gyvendami viename turtingiausių pasaulio miestų iki šiol dar neišsprendėme benamių problemos (daugiau apie tai — čia). 

Kas labiausiai nepatinka?

Man nepatinka vasaros. Jos šaltos, vėjuotos, nuolatinis rūkas. Sunku automobilį prisiparkuoti, bet tai visų didmiesčių problema, o šiaip tai net nesugalvoju, kuo pasiskųsti :)

Be ko negalėtum gyventi? 

Be įvairovės, kurią siūlo šis miestas. Bandžiau išvažiuoti iš San Francisko, nes norėjau didesnio gyvenamojo ploto, tačiau bet kuria kryptimi bevažiuočiau, tekina grįždavau į San Franciską ir dėkodavau, kad jį turiu. Prie mažesnio ploto pripranti, išmoksti gyventi su mažiau ir supranti, kad iš tiesų reikia tiek nedaug. Mėgstu keliauti. Kartais į kelionės pabaigą būna liūdna išvažiuoti, bet grįžus namo liūdesio nelieka, nes čia yra mano namai, tai gal tiesiog negalėčiau gyventi be San Francisco.  

Jau daug metų kuri ypatingas Halloween kaukes. Ką Tau reiškia ši šventė? Kodėl ji Tau yra ypatinga? 

Dar besimokydama vidurinėje mokykloje pradėjau piešti ant veidų. Karnavalas buvo mano mėgstamiausia šventė. Atvažiavusi čia tęsiau savo hobį. Kostiumai, kaukės yra tarsi laikina transformacija, kurioje galima pabūti kažkuo kitu. Panaudojant truputį humoro ir fantazijos galime vieną vakarą paversti magišku išgyvenimu. Sunkiausia būna atsakyti: " kas tu tokia"? Aš kiekvienam leidžiu nuspręsti, ką jie nori matyti tame, ką sukūriau. Man visada buvo įdomu sukurti kaukę ir leisti fantazijai sukurti istoriją apie ją, o ne atvirkščiai. 

Ačiū už pokalbį!


1 comment:

  1. AČIŪ labai, puiku, kad tiesiog keliausime per Ameriką lietuviškomis patirtimis:-)

    ReplyDelete