Pages

29.1.17

San Francisko 101 arba nespalvotas miesto gidas

Apie orą 

Tikros žiemos su sniegu nebūna, bet lapkritį - vasarį nemažai lyja. Kovo - gegužės m. arba rugsėjo- spalio mėn. San Franciske geriausias oras ir šviečia saulė. Vasarą ( birželį- rugpjūtį) pačiame mieste vėsu, vėjuota ir apsiniaukę. Būtent šiuo metu išryškėja įvairūs mikroklimatai, kai skirtinguose miesto kvartaluose, o dar labiau- aplinkiniuose miesteliuose, oro temperatūra gali skirtis 15C + .  Geriausia turėti kelis sluoksnius- lengvą, ploną, bet šiltą striukę  (vėjuotam, apsiniaukusiam orui), o kartu ir maikutę, šortus, kai, vos išvažiavus iš vėsaus miesto, pradeda spiginti aštri saulė ir patenki į sausą karštį.


Transportas 



San Franciske patogiausia be mašinos, nes dideli kamščiai ir brangus parkavimas, bet jei tik išvažiuoji už miesto ribų - automobilis būtinas (Kayak). 
Miestas nedidelis ir daug kur galima pėsčiomis nueiti. Jei reikia pavažiuot, yra Muni traukinys, autobusai arba Uber ( naudoti Uber POOL, bus pigiau). Daugiau apie miesto transportą - čia.
Vienas iš miesto idomybių -  Cable car, lynu po žeme velkamas traukinukas. Jei kam įdomu istorija ir mechaninė jo pusė, užsukit į nemokamą  Cable Car Muziejų . Geriausia į traukinuką įsėsti kur nors šalutinėj gatvėj, nes prie pagrindinės stoties, Powell street - žiaurios ir nepagrįstos eilės.
Čia rasite visokių turistinių deal'ų . Girdėjau, bet niekad nevažiavau "hop in hop out" autobusu, kuris kursuoja per populiarias miesto vietas. Jei randat gerą nuolaidą, gal ir verta. Gilesnei kultūrinei  miesto patirčiai rekomenduoju pavažiuoti miesto autobusu - pateksit į tautų ir senukų margumyną. Pasitaiko fainų juodaodžių vairuotojų su geru humoro jausmu. Svarbiausia -  pasiruošti $2.25, nes grąžos negausit.

Nakvynė

Normalus viešbučio kambarys miesto centre kainuos apie $200 (Kayak ).
Patogu ir populiaru apsistoti Union square arba Financial District, nes ten patogus susisiekimas į įvairias miesto puses. Jei kambarys kainos mažiau nei $100, atsargiai, pasiskaitykit atsiliepimus.  Pigesnius variantus galima rasti Tenderloin kvartale, bet ten didžiausia benamių koncentracija, todėl ne visų nervams ( daugiau apie San Francisko benamius - čia )
Ieškantiems nuotykių arba originalios SF hipių dvasios - Red Victorian motelis Haight/ Ashburry rajone. Ne kiekvienam skoniui, bet įdomus.

Maistas 

Mieste virš 500 restoranų, tai visų neaprašysi. Daug naudingos info, pagal tam tikras kategorijas,  rasite čia  .

Iš mano sarašo

Burma Superstar-   neturistinis rajonas, burmos virtuvė. Būtina paragauti Tea Leaf salad, geri avienos patiekalai
Lers Ros- Thai virtuvė, nepataikiau ant blogo patiekalo
Roam Burgers-  geri burgeriai (pabandykit su bizono mėsa ), geros šviežios salotos ( milžiniška porcija)
Sweet Maple
Bar Agricole- geri kokteiliai, smagi aplinka (maistas-  per brangus)-  geriausia sėdėti prie baro ir stebėti, kaip barmenas juos maišo
Swan Oyster Depot- viena geriausių jūros gėrybių vieta, daug pasirinkimo, gera kaina, bet didelės eilės
Apie kavą ir kepyklėles  rasite čia , o daugiau apie Kalifornietišką virtuvę- čia  ir dar čia .
Romantiškam vakarui su vaizdu ar miesto panorama : Waterbar,  Cityscape Lounge , Marriott Marquis , ir dar daugiau- žiūrėti nuorodas.
Geriausių 2016 m. San Francisko restoranų sarašas - čia 
Kur mėgsta valgyti Anthony Bourdain - čia 

San Francisco top xxx 

Mieste nerasi įspūdingos architektūros ar gilios istorijos. Įdomiausia - skirtingi, spalvingi miesto kvartalai.
Labiausiai pasitikiu Frommers kelionių gidu ir čia rasit apie įvairius miesto kvartalus.
Iš mano perspektyvos:

Chinatown - didžiausias JAV kinų kvartalas. Pagrindinė gatvė labai spalvota, triukšminga, su kičiniais liustrais, liūtais, pigiais, keisčiausiais suvenyrais ir tiršta minia. Jei pasuksit į kurią šoninę gatvę, pamatysit visai kitokį vaizdelį - gana šiukšlinas gatves, tikrąjį turgų, kioskelius, su pigiais bet skaniais koldūnais (dumplings- anglų k.).

Šalia Chinatown yra Italų rajonas, vadinamas Little Italy  arba North Beach. Nelabai kuo jis nustebins, bet rekomenduoju užeiti į City Lights knygyną, kur rinkdavosi ir diskutuodavo Keruakas ir bitnikai, o alų gerdavo  šalia esančiame Vesuvio bar'e.

Castro -  vienas pirmųjų gėjų rajonų su daug vaivorykštinių vėliavų, restoraniukais, salonėliais ir  žavingu senoviniu Castro kino teatru, kuriame prieš kino seansą pagroja tikrais vargonais.

Haight /Ashburry - originalus hipių rajonėlis su psichodeliniu menu išdabintom sienom, keisčiausių drabužių parduotuvėlėm, plokštelių kromeliais ir žolės kvapu. Labai spalvotas įvairiausiom prasmėm.

Mission -  su seniausia iš septynių Kalifornijos misijų - Mission Dolores bažnyčia. Yra meksikietiška  ir hipsteriška Mission dalis. Pirmoji -  triukšminga ir gana šiukšlina, kita- rafinuotesnė, su fainais restoranėliais, alaus barais, kavinėm. Būtina apžiūrėti Mission Murals .


Minima visuose kelionių giduose 

Lombardo gatvė - ikoniškoji SF zigzaginė gatvė, gražiausia, kai žydi gėlės.

Alcatraz sala su kalėjimu -  man iki šiol mistika, kodėl jis įtrauktas į top 10... Man užtruko 15 metų, kol aplankiau. Gražus vaizdas į San Franciską, informatyvus audio turas, bet perdaug neprarasit, jei neaplankysit.

Pier 39 & Fisherman's Wharf - giriasi esanti labiausiai lankoma San Francisko vieta. Jei pagal turistų koncentraciją, gal ir taip. Vaizdai gražūs, bet jie neblogesni ir prie Ferry Building, kuriame gali išgerti vietinės Blue Bottle kavos, suvalgyti gerą sumuštinį su Acme duona ir Cowgirl sūriu.


Miesto Panorama

Battery/ Spencer - vaizdas į Golden Gate tiltą

Twin Peaks - populiari vieta stebėti miestą nuo kalno

Coit Tower - puikūs vaizdai, bet savaitgalį didelės eilės

Bernal Heights - mažiau žinomas rajonas su puikiu vaizdu


Muziejai  

Čia rasite bendrą muziejų sarašą.

Mano mėgstami:

MoMa - modernaus meno muziejus, naujai rekonstruotas,  įdomus interjeras, daug ekspozicijų

De Young - įdomus pastatas ir interjeras, graži vieta,  vyksta nemažai su mada susijusių ekspozicijų, puiki gėlių puokščių paroda pavasarį. Galima nemokamai pasikelti į muziejaus bokštą, nuo kurio atsiveria puiki miesto panorama

Legion of Honor - puiki vieta su gražiu vaizdu, labai įvairios ekpozicijos

Asian Art Museum - būna labai gerų parodų,  bet reikia iš anksto patikrinti


Parkai

Golden Gate Park: Didžiulis gražus parkas su daug atrakcijų : De Young muziejus, Conservatory of Flowers, Academy of Science, Japanese Tea Garden - gali praleisti visą dieną


Dviračiai

Miestas kalvotas, tai turi būti ypatingai geros sportinės formos. Smagu išsinuomuoti dviratį prie Golden Gate tilto  ir nusileisti į kitą įlankos pusę - Sausalito miestelį. Daugiau apie tai- čia. 


 Mažiau žinoma

16th avenue staircase - mozaikiniai laiptai, prie kurių dirbo 300 menininkų.

24 Pier Photography museum -  fotografijos galerija

San Francisco Stairway Walks - vienas mano mėgstamiausių būdų patyrinėti miestą



Daugiau apie San Francisko apylinkes - kitame tekste.


No comments:

Post a Comment