Pages

17.1.17

Giedrė Čikagoje: Noriu pasidalinti su kitais

Čikaga, trečias pagal gyventojų skaičių JAV miestas, su virš 2.7 milijono žmonių, vadinamas JAV Lietuvos sostine, nes čia yra didžiausia lietuvių koncentracija. Nežinau, kur ieškoti tikslių statistinių duomenų, bet vienas iš šaltinių nurodo, kad šiuo metu JAV gyvena apie 660,000 lietuvių. Daugiausia jų — apie 90,000, įsikūrę Illinois Valstijoje, o dar tiksliau  Čikagoje ir jos apylinkėse. 
Lietuvių istorija Čikagoje prasidėjo XIX a. pabaigoje ir formavosi virš šimtmečio, per tūkstančius lietuvaičių istorijų ir likimų. Įvairios tos istorijos bei likimai, priklausomai nuo laikmečio, kartos, ekonominių, socialinių bei kultūrinių faktorių. Todėl šiam miestui norisi skirti daugiau dėmesio ir pabandyti pavaizduoti nors dalelę jo įvairovės, kurią be abejonės, įtakojo ir čia gyvenantys lietuviai. 


Į Čikagoje gyvenančią Giedrę kreipiausi vienos draugės patarimu. Norėjau išgirsti jos istoriją, bet šios pažinties dėka gims ne vienas, o gal net dešimt įvairių pasakojimų... Jauna moteris, gyvenusi įvairiose JAV vietose ir subūrusi didžiulį draugų ratą, net neprašoma dalinasi savo kontaktais, kurių istorijos gražiai papildys "Moterys ir Miestai" projektą.
Man asmeniškai šis gestas iliustruoja vieną gražiausių amerikietiškos kultūros savybių  "give back" (atiduok atgal, gražink- iš anglų k.), kuria, bent iki šiol, nepasižymėjo lietuviška visuomenė :)
Be to, Giedrė, auginanti tris mažamečius vaikus, nesėdi namie, besidžiaugdama mamos džiaugsmais ir vargais, o subūrė gausią jaunų mamų bendruomenę. Susipažinkit! 


   Kiek metų gyveni Čikagoje?

Čikagoje, o tiksliau, jos priemiestyje, gyvenu 6 metus. Prieš tai 3 metus gyvenau Kolorado valstijoje ir metus Majamyje, Floridos valstijoje. 
Beje, dar gyvendama Florijoje, pajutau didžiulį norą nuvykti į Kolorado valstiją. Tokia baisi trauka...Turėjau ten tik vieną pažįstamą. Susikroviau lagaminą ir išskridau su bilietu į vieną pusę, savo 25 gimtadienio proga. Tą pačią dieną sutikau Laimį, dabartinį savo vyrą. 

Kodėl pasirinkai šį miestą? 

Norėjome būti arčiau draugų ir turėti galimybę vaikus leisti į lietuviškas mokyklas bei būrelius. Be to geriausiai jaučiuosi gyvendama ten, kur keturi metų laikai ir "lietuviška" gamta. Man patinka ilgos Čikagos vasaros ir baltos šaltos žiemos. Smagu vasaroti prie Michigan ežero, su smėlio kopom ir pliažais, tarsi būtume prie Baltijos jūros.
Kuo ypatinga Čikaga? Kuo ji skiriasi nuo kitų miestų, kuriuose esi gyvenusi?

Čikaga man yra labai gražus miestas. Ne tokia didelė kaip Niujorkas ir ne tokia "crazy" (išprotėjusi- iš anglų k.) kaip Los Andželas. Smagu parduotuvėse rasti lietuviškų produktų, smagu išgirsti lietuviškai šnekant, ar vairuojant, pamatyti mašinų numerius su užrašu "Kaunas". Smagu, jog bet kada, tik užsinorėjus, gali gauti cepelinų. 



Graži Čikagos architektūra, nuostabus vaizdas į ežerą. Man asmeniškai labai svarbu miesto kultūrinis gyvenimas, daug nemokamų renginių, festivalių. Kadangi turių vaikų, aktualu, kad čia išleidžiami mėnesiniai žurnaliukai su renginių sąrašu vaikams. Mūsų vaikai auga apsupti įvairių kultūrų ir man, kaip pasaulio pilietei, tai yra labai svarbu. 

Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar ji padeda Tau save realizuoti? 

Čikaga vibruoja savo energija: kunkuliuoja ir verda visos kultūros ir rasės. Aš pati lankausi amerikietiškuose, suaugusiems skirtuose renginiuose — teatruose, koncertuose, o vaikučius vedu į lietuviškus renginius. Stengiamės įtvirtinti lietuviškas šaknis ir kol vaikai maži, aš pasinėrusi į lietuvybės puoselėjimą. 
Šiuo metu save realizuoju ne pelno siekiančiame fonde Chicago Mothers Foundation, kurį įkūrėme kartu su kitomis mamytėmis, kurios, beje, tapo artimos mano draugės. Organizuojame renginius, siunčiame pleistriukus, dovanėles Lietuvoje sergantiems vaikams. Man ši veikla labai svarbi ir be jos net įsivaizduoju savo gyvenimo.
Jaučiuosi labai dėkinga už tai, ką turiu, todėl noriu pasidalinti su kitais "give back" (atiduoti atgal, gražinti- iš anglų k.). Šiuo metu fondo veikla man padeda save realizuoti, o ateityje planuoju pratęsti mokslus ir susirasti darbą.

Kas žavi? O kas nervina? 

Žavi kultūrinis gyvenimas — čia daug įdomių muziejų, teatrų, festivalių (pvz., Lollapalooza).  Nervina kamščiai, nes čia, kaip ir kituose didmesčiuose, nežmoniški kamščiai... 

Įkūrei Čikagos Mamų Klubą. Norėčiau išgirsti daugiau! 



Čikagos mamyčių grupę sukūriau 2011 metais. Tuo metu Facebook'e buvo įvairių grupių   Lietuvos mamytės, Anglijos mamytės... O va Čikagoje tiek daug lietuvių mamų, kaip Panevėžio mieste ar daugiau...  Ir mums būtinai reikėjo savo grupės, kad galėtume pasidalinti rekomendacijomis, kontaktais, patarimais. Taip ir gimė ši grupė. Prasidėjusi nuo 10 draugių, ji išaugo iki 2,000 narių ir vis dar auga. 
Kiekvienais metais organizuojame Čikagos mamų kalėdinę šventę. Mamos mielai prisideda ir prie Fondo veiklos. Aš labai didžiuojuosi Čikagos mamytėmis!
Manau, kad čia vaikų auginimas nelabai skiriasi nuo Lietuvos. Gal tik čia daugiau nemokamų renginių, daugiau spalvų, vis yra ką pamatyt: tai Kalėdų senis laukia traukiny, tai kiaušinius pievoj renkam, velykinio triušio išmėtytus, tai persirenginėjam Halloween šventei...

Ačiū!
     



No comments:

Post a Comment