Pages

9.1.17

Praktiški kelionės patarimai: apie maistą

Didžioji šalis dažnai stebina, o neretai ir nervina savo kontrastais. Tai ypač akivaizdu keliaujant.
Iš vienos pusės, keliauti čia paprasta ir patogu: geri keliai, aiškūs ženklai ir vairuotojai gana mandagūs. Nestinga motelių, viešbučių ar airbnb pasirinkimo nakvynei  pagal įvairų skonį ir kišenę.
Nacionaliniuose parkuose gausi lankstinuką su padoriu žemėlapiu, o parko reindžeris kantriai ir aiškins, kur geriau pradėti ir ką tikrai verta pamatyti.
Didesnė bėda  maistas.
Kuo toliau nuo miestų, tuo mažesnis pasirinkimas. Tautiečiai jau yra įpratę, kad Lietuvos Statoil degalinėse gausi normalios kavos ir dar šio to užkasti. Vietinėse degalinėse gali to nesitikėti. Kava paprastai būna nenusakomos spalvos ir skonio, o be čipsų, snikerių ir amžinai galiojančių bulkučių — nelabai ko ir yra. Moteliuose irgi ne kas: kuo pigesnis motelis, tuo prastesni pusryčiai arba iš viso jų nėra. Beje, prieš užsisakant nakvynės vietą, rekomenduočiau nesusižavėti žemiausia kaina, o pasiskaityti atsiliepimus YelpBooking.comHotels.com. Pvz., Motel 6 ar Super 8 dažnai suvilios kaina, bet yra rizika patekti į truck (tolimųjų reisų sunkvežimių- iš anglų k.) vairuotojų nakvynės rojų, su prirūkytais kambariais ir abejotino švarumo patalyne. Jei renkiesi korporacinį variantą, Best Western paprastai nenuvilia kambario švara, elementariu patogumu ir šiokiais tokiais pusryčiais.

Pakelėse mirga greito maisto įstaigų ženklai su įspūdinga kiekybe ir mizerna kokybe. McDonald, Taco Bell, Subway, Burger King, KFC  —  Fast Food karalystė. Nustebau, Vilniaus oro uoste pamačius ilgą eilę ir aukštas kainas prie Subway kioskelio. Sutinku, kad tai gal truputį geriau nei McDonald, bet vietinių tarpe šis tinklas nėra populiarus ar vertinamas. Kai kuriose vietose, kur didesnė apyvarta, dar gana šviežia duona, mėsa ir priedai, o kitur — gal savaitės ar daugiau senumo.


Mano mėgstamiausias pakelės tinklas — In-N-Out. II Pasaulinio Karo veteranas Harry Snyder Seattle sutiko ir įsimylėjo padavėją Esther ir 1948 m. laiminga pora šalia Los Andželo įkūrė burgerių kromelį. Dar ir dabar tai yra šeimos verslas, kuriam vadovauja Harry Snyder anūkė. In-N-Out buvo pirmas "drive- through" restoranas JAV.
Snyder šeima nesusiviliojo greito plėtimosi ir praturtėjimo iliuzija ir verslą augino lėtai bei kantriai, išlaikydami kokybę ir klientų lojalumą. $3 burgeris gaminamas ne iš kokios ypatingos, laimingo jaučio, bet visdėlto tikros mėsos, o virtuvėje žvaliai besisukantis personalas skuta, pjausto ir kepa šviežias, o ne šaldytas bulvytes. Nori sveikesnio varianto? Paprašyk burgerio
"protein style" su salotos lapu, vietoj bulkutės.  To nerasi meniu, bet vietiniai žino taip vadinamą "secret menu".
In-N-Out daugiausia paplitęs Kalifornijoje, šiek tiek Nevadoje, Arizonoje, bet pats tinklas nedidelis, tik 225 restoranai JAV mastu. Todėl jei jau pamatei vieną — stok.
Jei pakelėj pamatysi Starbucks, irgi stok. Miestuose jie ant kiekvieno kampo, pvz., kaip Coffee Inn Vilniuje, bet pavažiavus toliau — retesni ir įgauna didesnę vertę:) Žinai, kad gausi normalią kavą, šviežią bulkutę, salotų.  Pusryčiams puikus pasirinkimas  —  avižinė košė (oatmeal- anglų k.).
Kai kuriuose didesniuose prekybcentriuose, netoli nuo greitkelio, galima rasti greito meksikietiško maisto tinklus Chipotle, Baja Fresh su pusėtina kokybe ir nebrangiai. Greitam užkandimui pusbėdis variantas — Jimmy Johns sumuštiniai. Jei neklystu, tinklo įkūrėjo žmona yra lietuvė, sukūrusi duonos receptą, kurios skonis, beje, panašus į lietuvišką batoną. Nenori majonezo? Paprašyk, kad užteptų garstyčių.


Pilnai amerikietiškos kultūros patirčiai būtina apsilankyti bent viename iš Diners. Paprastai, beveik kiekviename kaime rasi vieną iš jų. Konceptas gimė apie 1872 metus, kai Walter Scott iš arkliu traukiamo dengto vežimo pradėjo pardavinėti sumuštinius, pyragėlius, kavą ir kiaušinius naktinės pamainos darbininkams. Diners dažnai dirba ištisą parą, turi pastovią klientūrą ir paprastą, sotų maistą. Ne vieną vakarą viename iš diners praleido Twin Peaks personažai. O ką gali žinot, gal ir Tarantino Bulvarinio skaitalo veikėjas tau ten besėdint užsuks?

Važiuojant iš miesto į miestą, nuo vieno parko iki kito, gali ir nieko nerasti arba teks valgyti bele ką. Jei nesinori dėl to gadinti nuotaikos, geriausia maistu iš anksto pasirūpinti.
Trader Joes supermarketas turi geriausią pasirinkimą ir normalias kainas keliaujančių poreikiams patenkinti. Čia gali rasti kokybiškus riešutų, džiovintų vaisių rinkinius, pjaustytas daržoves, vaisius, supakuotus sumuštinius ir salotas. Ilgesniam laikotarpiui naudinga "užsipirkti" greitukiškos avižinės košės, sausų makaronų sriubos ir t.t. Verdančio vandens nesunku surasti, o jeigu dar įsigysi kelioninį virtuvės komplektą, badauti ar valgyti bele ką bele kur tikrai neteks.

Kelionės patirtis neapsiriboja tuo, ką pamatei ir kiek pamatei. Svarbu, kur galvą padėjai ir ką į skrandį įdėjai, nes bloga patirtis kitus kelionės įspūdžius užtemdys. Planuok gerai ir keliauk smagiai:)



No comments:

Post a Comment