Pages

18.1.17

Seattle gyvenanti Asta: Jau senokai ieškau atsakymo, ką reiškia būti moterimi

Seattle yra vienas iš tų JAV miestų, kuriame man tiesiog gerai, ir į kurį galėčiau kraustytis iš karto, daug nesvarstydama. Neturi jis pasaulinio garso šlovės, kaip San Franciskas ar Niujorkas, bet visko ten yra. Daug lyja, bet klimatas gana švelnus ir oras minkštas, panašiai kaip Lietuvoje. Ne toks ryškus begalinis ir dažniausiai nepagrįstas noras užkariauti pasaulį su nauju app'su, kaip San Franciske, tačiau netrūksta ambicijų ir technologijos. 1919 m. čia įsikūrė Boeing, 1989 m. atsikraustė Microsoft, o 1994 m. duris atvėrė Amazon, be kurios dažnas mūsų jau nebeįsivaizduoja savo gyvenimo. Beje, 1971 m. čia atsidarė pirmoji tautiečiams gerai pažįstamo Starbucks kavinė. Gausu gražių, draugiškų ežerų, puikaus vietinio vyno bei maisto, net rafinuočiausiam skoniui patenkinti.  




Žmonės jautrūs ir dėmesingi estetikai, grožiui, ir gatvėje gali išgirsti nuoširdų komplimentą, nes ne visi beprotiškai skuba ir dar pastebi. Smagu pasivaikščioti Pike Place Market turguje, kur turistai ir vietiniai smalsuoliai laukia žuvies svaidymo ceremonijos, o gražiai susiraukšlėjusi vietinė babytė su didžiausiu susikaupimu dėlioja gėlių puokštę išrankiam pirkėjui. Chihuly gardens pateksi į užburtą stiklo karalystę, o pasikėlus į šalia esančio Space Needle bokštą pamatysi puikią panoramą.  



Su Asta susipažinau San Franciske, o po to atvažiavau aplankyti į Seattle. Kalbamės ne tik apie miestą ir jo apylinkes, bet ir apie moterišką išmintį.  

Kiek laiko gyveni Seattle?

Gyvenu Seattle apylinkėse, Bellevue miestelyje, kitapus Washington ežero. Pastoviai gyvenu lygiai metus.  Prieš tai atvykdavau čia kas keli mėnesiai aplankyti savo vyro.


Kodėl pasirinkai šitą miestą?

Tiesiog taip susiklostė, būtent šiame mieste mano vyrui atsirado puikios karjeros galimybės. Prieš priimdami sprendimą, “pagooglinom”, paklausinėjom, pasidomėjom ir nusprendėm, kad gal visai gera vieta gyventi. Ir nesuklydom.

Kuo ypatingas rajonas, kuriame dabar gyveni?

Būtent šiuo laikotarpiu Bellevue ypatingas savo beprotišku augimu, daugybe naujai atvykstančių žmonių. Tai sukuria kosmopolitinę atmosferą. Tačiau kartu jis vis dar išlaiko mažo miestelio privalumus, vis dar yra jausmas, kad esi labai arti gamtos, viskas greitai ir lengvai pasiekiama. Bellevue, Redmond ir Kirkland yra miesteliai broliai, įsikūrę vienas šalia kito, bet su labai skirtinga energetika ir charakteriu: Redmond – žalias ir ramus, tinkantis trumpam pasivaikščiojimui po centriuką, su jaukiom kavinukėm ir knygynu. Brolis Kirkland – labai jaunatviškas, pulsuojantis studentišku gyvybingumu, su pliažais, pilnu parku žmonių, gražia pakrante ir verčiančia užsimiršti kurorto aura. Bellevue – su pretenzija į didmiestį, bet žavu, kad čia, užėjęs į kavinę, gali pasikalbėti su jos savininku, sutikti įdomių žmonių, sėkmingai pradėjusių savo verslą ar įgyvendinančių socialinį projektą. Šie trys miesteliai yra puikus Seattle priedas, subūręs daug išsilavinusių, sėkmingų žmonių, nebijančių rizikuoti. Dauguma atvykę iš kitų šalių, išsilavinę profesionalai, kurie ne tik ieško geresnio gyvenimo, bet ir reikalingi šiai šaliai, nes turi ką pasiūlyti. Užsukus į kavinę puodeliui kavos, gali rasti netikėtai įdomių pašnekovų. Tai džiugina, įkvepia ir daro šią vietą ypatinga. 

Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar jinai  padeda tau save realizuoti?

Manau, kad kiekvienas miestas turi savo ir ne po vieną energijos tėkmę. Priklauso, į kokią pataikaiTeoriškai žinau, kad gyvenimas aplinkui virte verda, bet aš jaučiuosi patekusi į saugų užutėkį, tinkamą jėgoms kaupti. Mano aplinka manęs ”nevaiko”, nepriverčia bėgti, galiu rinktis tempą, ritmą, judėjimo kryptį. Kadangi nusprendžiau, jog laikas išmokti gyventi moteriškai, neskubant, be žodžio “reikia”, be tikslo siekimo sukandus dantis, o mėgaujantis procesu, tai, ko gero, ši aplinka padeda.

Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos, be kurių negalėtum gyventi?

Labai džiaugiuosi, kad turiu savo gražų kiemą, kuris žydi net per Kalėdas. Kad tiesiai už kaimynų tvoros yra visas tinklas pėsčiųjų takų pasivaikščiojimams bet kuria kryptimi, įvairiam skoniui. Nori – miesto šurmulys, nori – parkai, šilauogių ferma, ežeras mažas, ežeras didelis, golfo laukai ar miškas. 
Už pusės valandos kelio dviračiu palei upę gali rasti vietinį provansą su lavandų fermomis, vyno rūsiais ir net gi ”chateau”. Tikras pabėgimas iš Amerikos.

Kas žavi, o kas nervina?

Žavi žaluma, gamtos artumas, įvairovė. Galimybė rasti mažutį, žalią, švarų pliažą su gražiu ežero peizažu, budinčiu gelbėtoju ir kitais patogumais, vos kelios minutės pėsčiomis nuo miesto centro. Nervina, kad nėra pasivaikščiojimo po miestą kultūros. Miestai skirti važiuoti.  

Didieji miestai dažniausiai skiriasi savo stiliumi, apranga. Kokia yra Seattle moteris? Koks jos stilius? 

Vietinės moterys labai praktiškos. Rengiasi patogiai, dažnai grožio ar estetikos sąskaita. Nors tikrai pastebi ir supranta, kas yra gražu.

Esi labai moteriška moteris. Tavo dėka sužinojau apie kai kurias moteriškas“ gudrybes”. Gal galėtum daugiau apie tai papasakoti?

Iš tiesų jau senokai ieškau atsakymo, ką reiškia būti moterimi. Ypač stipria ir sėkminga. Tai, ką vadini “gudrybėmis”, aš įvardinčiau moteriška išmintimi. Tenka pripažinti, kad gyvename vyriškame pasaulyje, kur norma tapo vyriška pasaulėžiūra, vyriški veikimo būdai. Moterys sėkmingai įsisavino ir taiko vyriškus “ginklus”savo gyvenime. Sėkmingai, bet kodėl tiek daug nelaimingų? Kodėl tiek daug vienišų? Atrodo, ir graži, ir protinga, ir nieko netrūksta, bet vieniša. Kita turi šeimą ir karjerą, bet vis tiek kažkas ne taip: pati pervargus, vyras vis labiau priekaištauja ir vis mažiau stengiasi, vis daugiau atsakomybių permeta ant moters pečių, o galiausiai išeina pas kitą. Ir vėl graži, protinga, bet vieniša. Būna ir atvirkščiai   įspūdingas vyras, o šalia paprastutė pelytė ar tuščiagalvė čiauškutė. Ir ką jis joje rado? 
Paklauskim iš kitos pusės: kokias moteris renkasi sėkmingi vyrai? Gal jie dėl to ir sėkmingi, kad renkasi “tokias” moteris? Kokios jos, tos sėkmingų vyrų moterys? Ką jos daro kitaip nei tos, kurios lyg užburtame rate vis lieka prie suskilusios geldos? Kapstom toliau: kokios tos moterys, kurios sėkmingai vadovauja verslams? 
Pasirodo, yra universalūs dėsniai, taisyklės. Yra moteriški ir vyriški gyvenimo būdai. Abu gali būti labai sėkmingi, jei tinkamai papildo vienas kitą. Atkurdama tuos “universalius” dėsnius, atsakymų ieškau visur: savo, draugių, pažįstamų gyvenimuose, knygose  pradedant šventraščiais, pasakomis, mitais ir baigiant romanais, filmais. 
Lietuvoje buvau sutikus nuostabią moteriškumo mokytoją Antrą, kuri padėjo atrasti kelrodžius, o dabar tęsiu savarankiškaiPo truputį dėlioju mozaiką moteriškos išminties, kurią idealiame pasaulyje, ko gero, turėjome natūraliai paveldėti iš savo mamų ir močiučių, o dabar tenka mokytis iš knygų. Renku, bandau, ieškau būdų, kaip sėkmės receptais ir įkvepiančiais pavyzdžiais pasidalinti su kitomis moterimis. Norėčiau rasti ir kitų būdų, kaip suburti moteris, norinčias sužinoti daugiau, pasiruošusias keistis, išmokti gyventi lengviau bei sėkmingiau. 


Ar galėtum pasidalinti vienu, konkrečiu patarimu moterims? 

Metų pradžia – geras laikas pagalvoti apie tikslus ir siekius, kuriuos norime įgyvendinti metų bėgyje.
Norai ir planai lengviau pildosi, kai galim juos įsivaizduoti, konkretizuoti. Labai geras įrankis tam – svajonių lenta, į kurią sudėti galima viską, apie ką svajoji: svajonių vyras, namas, darbas, laisvalaikis. Žmonės, kuriuos noriu sutikti, kraštai, kuriuos noriu aplankyti, svajonių suknelė ar žiedas. Nesvarbu, kokia forma iliustruota: ar senamadiškai iškarpomis iš žurnalų, ar elektroniniame formate. 
Svarbu, kad:

1.     Būtų tiksliai pavaizduota tai, ko norime. Iš patirties žinau, kad norai pildosi labai tiesmukiškai ir ne visuomet tokia forma, kaip norėtųsi. Bet tikrai pildosi. 
2.     Tikrai savi norai, o ne primesti iš aplinkos, kad ir labai geranoriškos.
3.     Konkretūs laiko atžvilgiu – ko noriu per šiuos, 2017 metus, o ne po 5 ar 10 metų  
4.    Turi tilpti į 1 puslapį. 
5.    Laikyti svajonių lentą kasdien matomoje vietoje.

Metų bėgyje iliustracijas galima keisti, bet labai smagu prieš kalėdas įsitikinti, kad lenta veikia, norai pildosi.
Ši praktika naudinga daugeliu atžvilgių. Svarbiausia, kad kuriant svajonių lentą, esi priversta pasikalbėti su savimi ir išsigryninti, ko tikrai nori. Ne visuomet tai lengva, ne visuomet malonu. Kartais supranti, kad nori nesuderinamų dalykų. Kaip, pavyzdžiui, man buvo nutikę: užstrigau, beklijuodama savo svajonių lentą, nes niekaip negalėjau sutalpinti į vieną puslapį visų norų. Užtrukau kelias dienas, kol supratau, kad noriu dviejų nesuderinamų dalykų – važinėti po pasaulį šokdama tango, ir šeimos. Sunkus buvo apsisprendimas, bet tąkart laimėjo tango. Svajonių lentą teko pakoreguoti.
Norų – svajonių išsigryninimas suteikia aiškumo ir kryptį, o netikėtose situacijose padeda susiorientuoti ir priimti sprendimus, vedančius svajonių link.
Smagu svajonių lentas kurti kartu su draugėmis – gera tema mergaitiškam, artimų draugių vakarėliui. Turiu draugę, su kuria ta proga net išvažiuodavom savaitgaliui į Druskininkus.
Beje, moterys svajoja ne galva, o pilvu: kai pajunti drugelius pilvo apačioje, tai ženklas, kad štai, ji, tikroji mano svajonė. Linkiu visoms begėdiškai drąsių svajonių ir smagaus proceso!

Ačiū! 

P.S. Asta Lietuvoje sėkmingai dirbo teisininke, o pasikeitus gyvenimo vietai ir aplinkybėms, ieško kitų nišų ir naujų galimybių.  


4 comments:

  1. Baltai pavydziu, nes Seatlas - nepaprasto grozio miestas. pradedant gamta, baigiant starbucks ir sviezia clam chowder ... ir dar, du mano visu laiku megiamiausi serialai nufilmuoti seatle ar aplink ji.. Grey's anatomy ir twin peaks .. :) Kas busite washingtone, rekomenduoju aplankyti du miestelius, North bend ir Snoqualmie.. butent twin peaks garsusi krioklys ir yra Snoqualmie falls.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buvau prie Snoqalmie krioklio- nerealus grozis! Pamirsau paminet... aciu uz priminima, Giedre!

      Delete
  2. Aciu uz grazu interviu su Asta. Dziaugiuosi savo drauges ieskojimais ir atradimais!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu uz komentara, Goda! Ir labai smagu, kad skaitot. Tikiuosi, kad Asta surast buda, kaip savo ieskojimams ir atradimams suteikti struktura ir pasidalins jais placiau.

      Delete