Pages

10.1.17

New Jersey valstijoje gyvenanti Laima: dalelė mano širdies liko Texas'e




Gyvenime nutinka įvairiausių dalykų   kartais aplankai kokią naują vietą ir taip ten gerai, kad nebegali jos pamiršti. Su Laima kalbamės apie jos gyvenamą vietą  New Jersey valstiją ir apie jos meilę Texas'ui

Kiek metų gyveni New Jersey valstijoje? 
Čia gyvenu nuo pat atvykimo į JAV 13 metų. 



Kodėl pasirinkai šią valstiją?


Apsispręsti buvo labai paprasta: norėjome apsistoti rytinėje pakrantėje, o čia gyveno mano mokyklos laikų draugė, kuri mums pagelbėjo įsikurti. Tuo metu aiškių planų neturėjome ir galvojome, kad po kelių metų galbūt grįšime į Lietuvą. Tačiau viskas susidėliojo taip, kad ne tik ne grįžome, bet dar ir šaknis įleidome NJ (trumpinys): čia gimė du iš keturių mūsų vaikų, čia baigiau mokslus, o vyras pradėjo verslą. Po pirmųjų šešių metų nusipirkome namą ir ... "prilipome" NJ. 

Kuo ypatinga valstija ir tavo gyvenamoji vieta?

New Jersey  labai įvairiaspalvis. Pajūris primena Lietuvą  visiškai tokios pat kopos ir vanduo. Esam garsūs savo pomėgiu gerai pavalgyti (turim daugiausia diners pasaulyje) ir išlaidauti prekybos centruose (mall- anglų k.), kurių čia bene tankiausia visoje JAV. 
Padovanojusi nemažai pramogų verslo žvaigždžių  Frank Sinatra, Bon Jovi, Whitney Houston, Jack Nicholson  valstija yra tankiausiai gyvenama visoje JAV. Turim geriausiai išplėtotą transporto infrastruktūrą bei pravažiavimo mokesčius ir didžiausią šalyje automobilių vagysčių skaičių. Juokaujama, kad NJ policija visuomet randa už ką prikibti prie vairuotojų ir juos nubausti :)

New Jersey vadinamas sodų valstija, nes centrinėje ir pietinėje jos dalyje yra daug sodų, daržininkystės ūkių ir vynuogynų. Šiaurinė dalis, kurioje aš gyvenu, ne visai atspindi valstijos " pravardę". Verdantis Niujorko gyvenimas su tarptautinėmis verslo kompanijomis, teatrų spindesiu ir amžinu gatvės šurmuliu, lyg per puodo kraštus išsilieja per Hudson upę į šiaurinį NJ, paversdamas jį unikaliu miestu kaime. 




Kaip tiks toks kaimas ir yra mažiau nei pusvalandžio atstumu nuo Niujorko įsikūręs Livingstonas  mažas miestelis, kuriame gyvenu. Gyvename tarp Wall Street finansininkų ir turime savo mini sodą (dvi obelis, keletą serbentų ir šilauogių krūmų) bei trijų lysvių daržą. 

Kaip apibūdintum vietinę energiją? Ar ji padeda tau save realizuoti? 

Šiaurėje daug judesio ir skubėjimo, neono ir garsų, gyvumo ir veiksmo. Laikas čia nenustygsta vietoje, kiekvienas atras širdžiai mielų užsiėmimų, toli neieškodamas. 
Kadangi veržlumo man pačiai netrūksta, pietinio NJ ramybė, dėmesys detalėms ir atsipalaidavimas mane žavi kur kas labiau. Čia atsigaunu ir pasikraunu šiaurietiškai pasiutpolkei. 



Kokios yra tavo mėgstamos vietos, be kurių negalėtum gyventi? 

Parkai. New Jersey gali pasigirti savo parkais  jų čia daugybė. Mėgstu iškylauti su vaikais (ach, prabanga beprotiškame pasaulyje...), vaikščioti takeliais ir alėjomis, ar tiesiog pasėdėti ant suolelio.
Vaizdas nuo mano namų terasos vasaros vakarais  mažas rojus. 
Mėgstu lankytis istorinėse vietose, kur visa aplinka alsuoja šimtmečių dvasia, kur ore juntama išmintis ir paslaptingumas. 

Kas žavi, o kas nervina? 

Žavi graži gamta, žmonių atvirumas ir nuomonių įvairovė, galimybė būti įvykių centre: esam šalia visko, ko tik gali norėti. Tačiau kartais tas pats nuolatinis veiksmas ir žmonių minia ima erzinti. 



Pernai apsilankei Texas valstijoje ir... įsimylėjai. Noriu išgirsti daugiau! 

Kelionės  vienas iš didžiausių malonumų, o Texas buvo sena mano svajonė. Pernai šovė į galvą, kad metas ją įgyvendinti, per savo gimtadienį. 
Palikę vaikus vienus kitų ir močiutės globai, išsiruošėm kartu su vyru. Buvom tik savaitę, bet panašu, kad dalelė mano širdies ten taip ir pasiliko... 

Kokiose vietose lankeisi? 

Keliavom po regioną į vakarus ir pietus nuo Austin: Fredericksburg  vyninių regionas,  MedinaBandera — pasaulio kaubojų sostinė, Boerne, žavingasis San Antonio ir Austin


Tris dienas praleidome seniausioje Dixie Dude rančoje, kur nebuvo jokios elektronikos ir neveikė mobilieji. Paprasta buitis ir maistas, paprastos pramogos, natūrali gamta. 
Nors rančą išsirinkau pati, vos atvažiavusi išsigandau, kad teks čia praleisti net tris dienas. Tačiau išvažiavau jau suprasdama, kodėl kai kurie žmonės čia grįžta metai iš metų. 

Kuo tave sužavėjo Texas? 

Paprastumu, žmonių nuoširdumu ir nerealiu šiltumu, nenusakomu laisvės pojūčiu, kuris apima sielą ir net grįžus namo, dar kurį laiką nepaleidžia. Lėtesnis gyvenimo tempas, žmonės ne tik žiūri, bet ir mato, ne tik klauso, bet ir girdi :) 
Jei anksčiau Texas man atrodė kaip atkaklių užsispyrėlių kraštas, tai aplankiusi Alamo ir kitas istorines vietas, pradėjau geriau suprasti jų atkaklumą ir netgi gerbti. 
Negaliu kalbėti apie visą valstiją, bet iš ten, kur buvau, parsivežiau būtent tokius įspūdžius. 

Kuo jis tau artimas? 

Žmonės, aplankytoje Texas dalyje, dar nesusvetimėję. Pasiilgstu to bendruomeniškumo jausmo, su kuriuo užaugau gimtosiose Rumšiškėse ir kurio stokoja NJ, nes čia kiekvienas  sau ir už save... Texas man įkūnija žmones, su kuriais bendravau vaikystėje — natūralius, kartais banalokus ir primityvius, bet visuomet šiltus, nuoširdžius ir atvirus.

Ačiū!






No comments:

Post a Comment