Pages

22.3.17

Ingrida, gyvenanti Cleveland: Esu Lietuvos dukra

Su Ingrida susipažinau dirbdama “Versliai Lietuvai“ — aš atstovavau vakarinę JAV pakrantę, Ingrida — vidurio ir rytų JAV. Tai viena iš tų moterų, kurios nesensta — kalbu ne tik apie kūną, nors Ingrida,  užauginusi 5 vaikus ir jau susilaukusi 11 anūkų, atrodo jaunatviškai ir turi puikią figūrą.
Neišsemiama Ingridos energija — ją dažnokai gali sutikti Vilniuje, žvaliai žingsniuojančią Gedimino prospektu, arba viename su Lietuvos eksportu susijusių renginių, ar įvairiuose, nesuskaičiuojamuose JAV Lietuvių bendruomenės renginiuose skirtinguose JAV miestuose.
Ingrida gimė Šiauliuose. Jai buvo 2 metukai, kai atėjo sovietų armija. Su tėvais bėgo į Vokietiją, po to į JAV... Kai tėvai įsikūrė Ohio Valstijoj, Ingridai buvo 9. Nors vaikystė ir jaunystė prabėgo JAV, šeimos dėka lietuviški genai ne tik nenusilpo, bet ko gero dar sutvirtėjo. Tokios tvirtos pozicijos man kartais pritrūksta kad ir mano kartoj, kuri jau turėjo pasirinkimo teisę ir galimybes.
Pirmoji oficiali Lietuvos Garbės Konsulė JAV, atstovaujanti tris valstijas, aktyvi bendruomenininkė, verslininkė, žmona, mama, močiutė, moteris su fantastišku humoro jausmu... Ingrida yra iš tų moterų, kurios sugeba puikiai išlaviruoti tarp dviejų labai skirtingų šalių, perduodama savo įvairiapusišką patirtį ir ryšius mažai bet brangiai Tėviškėlei stiprinti.


ė



Kiek laiko gyveni Cleveland apylinkėse?

Nuo atvykimo su tėveliais į Ameriką, 1950 metų.  

Kodėl pasirinkai šią vietovę?

Šį miestą pasirinko mano tėveliai, nes čia tėvelis gavo savo pirmą darbą JAV. Čia ir užaugau. Baigiau mokslus, aktyviai dalyvavau įvairiose organizacijose: skautų, ateitininkų, dainavau “Čiurlionio Ansamblyje“, šokau “Grandinėlėje“, baigiau lituanistinės mokyklos 12 skyrių.  Nuo mažens teko dalyvauti įvairiose valdybose: eilę metų buvau Lietuvių Bendruomenės Kultūros Tarybos Pirmininkė, LB Krašto Valdybos vicepirmininkė, Pasaulio Lietuvių Dienų Čikagoje organizorė, vasaros stovyklos "Dainava"vadovė... O kur dar įvairios verslo organizacijos!



Kuo ypatingas rajonas, kuriame dabar gyveni ir visa Ohio valstija?

Cleveland yra ypatingas savo gražia ir kultūringa lietuvių bendruomene. Čia mus supa lietuviška parapija, įvairios kultūrinės, socialinės organizacijos bei Lietuvių Namai. Beje, čia gyvena apie 10,000 lietuvių ( D.P. pastaba).
Pats miestas žinomas stipriu teatru, pasaulyje pagarsėjusiu Cleveland orkestru, muziejais, mokslo institucijomis bei medicinos centrais, kurių tarpe — garsioji Cleveland klinika. Valstija labai panaši į Lietuvą savo lygumom, žaluma ir ežerais.




Kaip apibūdintum vietinę energiją? Ar jinai padeda Tau save realizuoti?

Šiomis dienomis miestas judrus ir labai atsigaunantis. Praėjusią vasarą čia vyko Respublikonų suvažiavimas, ir tūkstančiai, suvažiavę iš viso pasaulio, grožėjosi mūsų miestu.
Žmogus save gali realizuoti visur, tik reikia įdėti pastangų. Būdama LR Garbės Generaline konsule, turiu daug progų susipažinti ne tik su miesto, bet ir valstijos gyventojais. Kaip verslininkė, priklausau įvairiom vietinėm organizacijom, kurios padeda atidaryti duris.

Kas žavi, o kas nervina?

Mūsų apylinkėj mane žavi daug kas, bet kartais nervina žmonių nesidomėjimas ir apsileidimas.

Užauginai vaikus, turi anūkų, bet ir toliau aktyviai dirbi, ypač Lietuvos labui. Kas motyvuoja, įkvepia?

Ne tik kaip Lietuvos atstovė Ohio, Indiana, Kentucky valstijose, bet ir kaip IB International Prezidentė, labai myliu savo darbą. Juk esu Lietuvos dukra ir jaučiu pareigą vis darbuotis ne tik šio krašto, bet ir Lietuvos labui.

Žiūrint iš JAV pozicijų, ko Lietuvai šiuo metu labiausiai trūksta?

Visoms šalims ko nors trūksta. Lietuvos trūkumai su metais po truputį užsipildo ir Lietuva žydi savo talentais, darbštumu ir pasiekimais.

Ačiū!


P.S. Jei girdėjot apie Marijampolės “Arvi“ kalakutus, tai čia Ingridos nuopelnas — jos dėka Lietuva sužinojo apie kalakutus bei įsigijo moderniausią JAV gamyklos technologiją. 

2 comments:

  1. Apie kalakutus seniai zinojo visas pasaulis,kma cia tokius nuopelnus prisiimti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalbant apie kalakutus, manau, kad Ingridos didžiausias nuopelnas yra pagalba su modernios amerikietiškos gamyklinės įrangos įsigijimu.

      Delete