Pages

6.3.17

Rūta Niujorke: Kiekvienas gali atrasti savo vietą

Apie Rūtą išgirdau prieš porą metų, kaip vieną iš TEDxVilnius  konferencijos Vilniuje organizatorių. Visada žavi žmonės, kurie negaili laiko ir energijos svarbiom iniciatyvom, nors tai paremta vien savanoriškumo principu. Atiduodi daug, bet gauni irgi daug, tik kitaip. Paskui sužinojau, kad Rūta atskrido mokytis į Niujorką.


Kiek metų gyveni  Niujorke?

Atsikrausčiau 2015 metų rugpjūtį, tai beveik pusantrų metų.

Kodėl pasirinkai šitą miestą?

Pagrindinė priežastis čia atvažiuoti buvo magistro studijos Niujorko universitete, kur dabar dar ir mokausi. Kai ieškojau studijų programos vis kribždėjo mintis, kad būtų nuostabu, jeigu studijos būtų Niujorke, nes labai mėgau šį miestą, tačiau būčiau važiavusi ir kur kitur, jeigu programa, kurioje norėjau studijuoti, būtų buvusi kitame universitete.

Kuo ypatingas rajonas, kuriame dabar gyveni?

Gyvenu Washington Heights rajone, šiaurinėje Manhattan’o dalyje. Dauguma gyventojų yra iš Dominikos Respublikos, tad gatvėse nuolat pilna daug žmonių ir triukšmo. Šalia yra įsikūręs Columbia University Medical Center, tad veiksmo čia tikrai netrūksta.
Labiausiai patinka, kad visai netoliese yra The Cloisters , METROPOLITAN muziejaus dalis – jame eksponuojama Europos viduramžių architektūra, skulptūros ir dekoratyviniai namai. Taip pat patinka, kad čia nors ir triukšminga, bet triukšminga dėl vietinių žmonių, o ne dėl turistų, kurių pilna Midtown.

Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar jinai padeda Tau save realizuoti?

Nėra vieno žodžio apibūdinti Niujorko energijai. Kiekvienas rajonas yra toks skirtingas, kad paėjus kelis blokus gali pasijusti, jog atsdūrei kitame mieste. Niujorkas yra be galo gyvas miestas – tikriausiai nė viename kitame mieste nesijaučiu taip saugi ir naktį, nes visur nuolat pilna žmonių.
Miesto gyvumas, kultūra suteikia jausmą, kad čia viskas įmanoma, kad kiekvienas gali atrasti save, bet kartu toks bėgimo jausmas kartais ir slegia, nes atrodo, kad visą laiką ir galėtum bėgti. Kartais sunku atrasti laiko sau.
Galėčiau visus Niujorke esančius žmones suskirstyti į dvi grupes: gyventojus, kurie tik nuolat dirba, dirba ir lankytojus, kurie turi laiko juo pasimėgauti. Kadangi dar mokausi ir daugumą laiko praleidžiu universitete, save priskirčiau prie pirmosios grupės. 

Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos?

Labai mėgstu Financial District, Battery Park (ten man labiausiai jaučiasi “Niujorkas”), Central Park, taip pat West Village ir Upper West Side šalia Columbia University – ten taip ramu. Visada stengiuosi vengti Midtown.


Kas mieste žavi, o kas nervina?

Prieš atsikraustant į Niujorką, jame esu buvus du kartus – abu kartus nenorėjau išvažiuoti ir svajojau, kaip norėčiau bent kurį laiką čia pagyventi. Dabar juokinga, tačiau tik atsikrausčius, per pirmas kelias savaites dariausi sąrašą, ko negaliu čia pakęsti. Taip trūko Vilniaus ramybės ir jaukumo. Dabar tą jaukumą atrandu skirtingose Niujorko vietose.
Kas mane nervina / erzina: miesto kvapas, šiukšlės (kartą metro mačiau, kaip turistai mokė vietinę niujorkietę, kaip nevalia mėtyti šiukšlių), žolės kvapas visur ir visada, skubantys neurotikai žmonės.
Kas mane žavi: kad čia tiek daug kultūros ir galimybių, kad kiekvieną dieną gali sutikti tiek daug skirtingų žmonių. Kiekvienas gali atrasti savo vietą.
Taip pat, kad vėlai naktį gali užsisakyti maisto iš kur tik nori, ir kad eismas nesustoja 24/7.

Žinau, kad didelė dalis Tavo veiklos susijusi su TEDx konferencija. Norėčiau daugiau apie tai išgirsti.

TEDx yra viena iš TED iniciatyvų, skirtų organizuoti TED tipo renginius vietinėse bendruomenėse. Kad tai darytum, tereikia gauti specialią TED licenciją. Tokiu būdu jau šešerius metus kuruoju TEDxVilnius iniciatyvą – ją pradėjome su geriausia drauge.
Nuo mažo renginio išaugome iki vienos didžiausių ir laukiamiausių konferencijų Lietuvoje. Pastaruosius kelerius metus renginys sutraukia virš 800 dalyvių, o norinčių dalyvauti visada turime gerokai virš tūkstančio. Dauguma žmonių vis dar labai stebisi, kad viską darome savanorišku pagrindu. Tiek komanda, tiek pranešėjai ir visi kiti prie iniciatyvos prisideda savanoriškai. Prisimenu, kai pirmaisiais mūsų gyvavimo metais kažkas buvo isitikinęs, kad mes tikriausiai turime didžiulį biudžetą, kad galėtume išlaikyti tokį būrį žmonių ir tada be galo stebėjosi, kad čia visi savo noru. Gaila, kad būnant Niujorke tam turiu šiek tiek mažiau laiko, bet tai ne bėda, nes per šešerius metus užauginome stiprią, dvidešimt penkių žmonių komandą.
Praėjusią vasarą padėjau organizuoti ir Niujorke vykusią TEDxNewYork konferenciją.


Ačiū!

SaveSave

1 comment:

  1. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort
    to generate a very good article… but what can I say…
    I hesitate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

    ReplyDelete