Pages

7.3.17

Ingrida ir Portlandas: eklektiškas, ekologiškas ir iki skausmo liberalus



Jei Niujorke ir San Franciske visi skuba, Portlande –  nieko panašaus. Labai žalias (nes daug lyja) ir visiškai atsipūtęs miestas. Ką aš turiu omeny? – Pažiūrėkit Portlandia (TV serialas). Apie miestą, jo ypatumus ir save dalinasi ten jau septyniolikti metai gyvenanti Ingrida.

Kodėl pasirinkai šitą miestą?

Tai buvo vienas iš gyvenimo atsitiktinumų. Baigusi mokslus Vilniuje, per studentų asociaciją AIESEC laimėjau konkursą stažuotei Portlando oro uoste. Po stažuotės likau čia dar kuriam laikui MBA studijoms. Na, o paskui atsirado darbas, šeima… taip ir nepastebėjau, kaip 17 metų prabėgo.



Kuo ypatingas rajonas, kuriame dabar gyveni?

Gyvenu visai šalia centro, University Park vietovėje. Tai naujai atsikuriantis rajonas, kuriame gali rasti tiek senoviškų Viktorijos laikų pilaičių, tiek praeito amžiaus vidurio Cape Cod’o stiliaus namų. Ramus, žalias, draugiškas rajonas – tiesiog Portlando atspindys. Mažos kavinukės ir šeimyniniai restoraniukai, nesibaigiantys parkai ir dviračių takai, daržovių lysvės ir vištų gardai... Miestas, persipynęs su kaimu. Na, o man šis rajonas ypatingas tuo, jog trijų mylių atstumu pasiekiu visus kasdienio gyvenimo objektus! Praeity yra tekę praleisti porą valandų mašinoje, važiuojant į darbą. O dabar namai, darbai, mokyklos, darželiai – viskas 10 minučių atstumu. Amerikoje tai yra neįkainojamas dalykas.


Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar jinai  padeda tau save realizuoti?

Eklektiškas, ekologiškas ir iki skausmo liberalus. Visa tai, kas gali atrodyti keista ar nesuprantama, čia yra priimtina ir nieko nestebina. Miestas deda visas pastangas, kad pateisintų savo moto – „Išlaikykime Portlandą keistu“ (Keep Portland weird). Žmonės ar kompanijos, kurie neįsitvirtino kituose JAV miestuose, atranda kelią į laisvamanišką Portlandą, kur nevaržo jokios taisyklės ar seni įtikėjimai. Čia yra puiki terpė naujų idėjų išbandymui; vartotojai patys ieško naujovių ir dažnai atsisako to, kas tampa plačiai paplitę. Pavyzdžiui, Starbucks kava čia jau senokai nebėra „madinga“; vietiniai gurmanai dažniau renkasi mažas kavinukes bei įvairovę vietinės Portlando kavos rūšių, kurių už Oregono ribų vargiai ar rastum.

Kokios yra tavo mėgstamiausios vietos, be kurių negalėtum gyventi?

Lietuva, Vilnius, Pilies gatvė, Gedimino prospektas, Baltijos jūra! Ten yra namai, ten yra tos vietos, į kurias kiekvienąkart su ilgesiu grįžtu. Žinoma, yra puikių vietų ir Portland apylinkėse, bet nė viena nėra „įaugusi į kraują“.

Kas mieste žavi, o kas nervina?

Portlande apstu puikių restoranėlių, kavinukių, vyninių, alaus daryklų! Tikras gurmanų rojus. Pasirinkimas toks platus, jog niekad neatsibosta. Žmonėms patinka bendrauti, skirtinga pasaulėžiūra, kultūra ar religija nesukelia žmonėms jokių neigiamų emocijų. O nervina tai, kad viskas čia vyksta sulėtintu tempu. Niekas niekur neskuba, pardavėjos šnekučiuojasi su pirkėjais, vairuotojai svajoja už vairo.


Didieji miestai dažniausiai skiriasi savo stiliumi, apranga. Kokia yra Portlando moteris? 

Aprangos stilius sakyčiau įstrigo kažkur tarp ekscentriškumo ir tingėjimo. Patogus, „pižaminis“, minimaliomis pastangomis.  

Vadovauji Portlando lietuvių bendruomenei? Kokia ji, kuo skiriasi nuo kitų bendruomenių?

Apibūdinčiau Portlando bendruomenę kaip nedidelę, aktyvią, glaudžiais tarpusavio ryšiais susivienijusią „šeimą“. Žmonės labai geranoriški ir šilti. Į Portlandą atvykę svečiai paprastai lieka maloniai nustebinti bendruomenės svetingumu ir plačia veikla. Mažesnis žmonių skaičius čia tikrai jaučiasi – jeigu 10 žmonių neateina į renginį, jau atrodo, kad daug trūksta. Sakyčiau, yra mažiau susikaustymo ir neigiamo požiūrio i kitus lietuvius, kas didesnėse bendruomenėse kur kas dažniau pasitaiko. Čia žmonės labiau išsilavinę, dirba profesionalius darbus, turime daugiau mišrių šeimų.


Ar turi didelę didelę svajonę?

Žinoma! Keliauti aplink pasaulį ir... grįžti į Lietuvą!

Ačiū! 


No comments:

Post a Comment